У Харкові низький рівень захворюваності на грип та ГРВІ
30 жовтня 2019 16:43 Медицина
У Харкові низький  рівень захворюваності на грип та ГРВІ Рівень захворюваності вірусом грипу у Харкові - низький, але в місті вживають заходів для профілактики інфекційних захворювань.

Про це сьогодні, 30 жовтня, на засіданні виконавчого комітету міської ради повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Юрій Сороколат.

За його словами, з 30 вересня відновлено щотижневий моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ. За інформацією Харківського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України, випадків захворювання вірусом грипу серед жителів Харкова не зареєстровано. Рівень захворюваності характеризується як низький.

Зазначимо, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, в епідсезоні 2019-2020 року на території Європи вірогідні наступні віруси грипу: вірус А «Брісбане», вірус А «Канзас», вірус В «Колорадо» та вірус В «Пхукет».

«За прогнозами, очікуються дві хвилі підйому захворюваності - в грудні і в кінці січня - на початку лютого. В аптечній мережі міста Харкова є рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я вакцини проти грипу - «Ваксигрип» виробництва Франції та «ДжіСі Флю» виробництва Кореї», - повідомив Юрій Сороколат.

Він також зазначив, що щорічно в Харкові реєструється понад 40 тис. випадків різних інфекційних захворювань, на поточний період вперше зареєстровано вже 30 тис. випадків.

Харків'ян закликають робити щеплення для профілактики інфекційних захворювань. Лікувальні заклади міста забезпечені необхідними вакцинами виробництва Індії, Південної Кореї, Франції, Бельгії, Болгарії та США. Протягом дев'яти місяців щеплення проти поліомієліту зробили 55% дітей (згідно з річним планом); проти коклюшу, дифтерії та правця - 46%; гемофільної інфекції - 54%; проти кору, паротиту та краснухи - 78%; гепатиту В - 54%.

За словами Юрія Сороколата, з метою своєчасного виявлення інфекційних захворювань перед початком 2019-2020 навчального року профілактичні огляди пройшли більше 120 тис. дітей і 77 тис. студентів. У дитячих поліклініках і жіночих консультаціях працюють «Школи імунізації» і «Школи здорового харчування».

Крім того, для профілактики грипу та ГРВІ фахівці Харківського міського центру здоров'я і комунальних некомерційних підприємств міської ради проводять лекції, випускають санітарні бюлетені, організовують програми на телеканалах, виступи на радіо та публікації в ЗМІ. Для попередження інфекційної захворюваності передбачені кошти на придбання препаратів: туберкуліну - 1,2 млн грн; антибактеріальних препаратів - 4,6 млн грн; антирабічної вакцини і антирабічного імуноглобуліну - близько 270 тис. грн.

Крім того, за дев'ять місяців 2019 року закуплено медичної апаратури та обладнання на суму понад 31 млн грн, в тому числі лабораторне та стерилізаційне обладнання для лікувально-профілактичних установ, а також виробниче обладнання для КП «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування». Також з метою попередження і профілактики внутрішньолікарняних інфекцій в лікувальних установах міста виконали капітальний ремонт на суму близько 55 млн грн.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини