Міністр охорони здоров'я: Медреформа дозволить лікарям підвищити свої доходи, а вишам - мати власні клініки
10 лютого 2015 14:24 Медицина
Міністр охорони здоров'я: Медреформа дозволить лікарям підвищити свої доходи, а вишам - мати власні клініки Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі сьогодні, 10 лютого, перебуває з робочою поїздкою у Харкові.

Під час зустрічі з медпрацівниками міста та області в Харківському національному медичному університеті міністр розповів про перші кроки медичної реформи, всім присутнім презентували стратегію реформування системи охорони здоров'я країни.

Як підкреслив Олександр Квіташвілі, серед першочергових завдань реформи - легалізація доходів медичних працівників. За словами міністра, це стимулюватиме лікарів не брати нелегальну плату з пацієнтів і залучати працівників до медичної сфери. При цьому міністр підкреслив, що поняття безкоштовної медицини має бути переглянуто.

«Я не думаю, що задекларована безкоштовна медицина - соціально орієнтована і що вона спрямована на допомогу людям, які її потребують найбільше. Ми повинні вибудувати систему так, щоб допомогу отримували ті, хто її дійсно потребує», - підкреслив Олександр Квіташвілі.

В цілому ж стратегія реформування системи охорони здоров'я розрахована на 10 років. Серед її напрямків - введення конкуренції на ринку медичних послуг, зокрема, можливість вибору того, хто надає медичну послугу; залучення інвестицій; створення програм для соціально незахищених верств населення; оптимізація мережі медзакладів; зниження кількості ліцензій і сертифікатів на ринку фармацевтичних послуг; внесення зміни до ст. 45 Конституції України, яка декларує безкоштовну медицину. При цьому Олександр Квіташвілі зазначив, що не вважає правильним вводити пропоновану страхову медицину на законодавчому рівні. Вона почне функціонувати тоді, коли лікувальні заклади правильно збудують фінансову модель, яка дозволить їм нормально працювати.


Як зазначив міністр охорони здоров'я, однією з головних проблем в системі фінансування лікарень є фінансування утримання ліжко-місця, а не самих послуг. Це при тому, що ліжковий фонд країни заповнений лише на 30%. Також, за словами міністра охорони здоров'я, лікувальні установи повинні мати можливість змінювати свій статус державних, тим самим залучаючи кошти і отримувати дохід. Крім того, виші мають отримати клініки в свою власність, що поліпшить якість навчання в Україні.

За словами міністра, в планах на 2015 рік, серед іншого, - створення нової моделі фінансування галузі, скасування та спрощення різного роду ліцензій, реєстрацій і сертифікацій, що дозволить знизити вартість медикаментів. Крім того, передача державних закупівель міжнародним організаціям дасть можливість підвищити якість закуповуваних препаратів. У цій сфері міністерство вже співпрацює з ООН, ЮНІСЕФ, ВООЗ.

Також в рамках реформи впроваджується і передача відомчих лікувальних установ на баланс органів місцевого самоврядування. Прикладом тому може служити передача ЦКБ №5 на баланс міста Харкова. Але, як зазначила заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, при прийнятті в комунальну власність лікарень виникає низка проблем, які повинні бути врегульовані на законодавчому рівні.

У свою чергу міністр зазначив, що внесення змін до законодавства у сфері охорони здоров'я є одним з пріоритетних завдань міністерства. Такі зміни повинні бути внесені в 54 закони України. Планується, що в березні ці зміни будуть прийняті парламентом у першому читанні.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини