Харків'яни вшанували пам'ять в'язнів концтаборів
11 квітня 2018 11:42 Суспільство
Харків'яни вшанували пам'ять в'язнів концтаборів Городяни поклали квіти до пам'ятного знаку жертвам нацистських концтаборів біля Держпрому.

Сьогодні, 11 квітня, світ відзначає Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів.

У Харкові в заході взяли участь заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан, вчений Ігор Малицький, який пройшов концтабори Терезин, Освенцим, Маутхаузен і його філію «Лінц 3», представники обласних органів влади, духовенство, військовослужбовці, студенти, городяни.

Як зазначив Ігор Малицький, в роки Другої світової загинуло 11 млн в'язнів фашистських концтаборів. У Харківській області залишилися живі всього 16 осіб, які пройшли через цей жах війни, - 13 осіб в Харкові і три - в регіоні, і всі вони бажають людям тільки одного - берегти мир.

«Мільйони загиблих у Другій світовій війні і 11 мільйонів загиблих в'язнів фашистських концтаборів - немовлят, старих, жінок. Вони загинули ні за що. Потрібно це пам'ятати. Земний світ, який створював цивілізацію мільйони років, можуть погубити за кілька секунд. Боріться за мир, любите Батьківщину і свій народ, незважаючи ні на що. Це найголовніше. Душа - Богу, серце - жінкам, життя - Батьківщині, честь - нікому», - сказав біля пам'ятника Ігор Малицький.

Харків'янка Ольга Прокопенко досить довго простояла біля пам'ятника. Вона народилася в концтаборі Блехамер, сьомій філії Освенцима. Жінка сказала, що найцінніша людська якість, яка не дозволить повторити злочин проти всього людства, - це любов до всього, що тебе оточує, до людей і до рідної країни.

«Коли моя мама народжувала, налетіли американські літаки і стали бомбити. Її, вагітну відкинуло, вона втратила свідомість, а коли прийшла до тями, то запитала: «Дитина жива?». Відповіли, що жива, тільки у важкому стані. Вона попросила перехрестити, щоб не померла нехрещеною. Потрібно зберігати пам'ять і боротися. Якщо ти дуже хочеш миру, потрібно молитися за нього, домагатися, щоб був мир», - сказала Ольга Прокопенко.

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Після покладання квітів заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан зазначила, що такі заходи дають ще більшу мотивацію жити. Адже тільки ті, хто пам'ятають, що відбувається з людьми, коли застосовується насильство, коли виникають війни, коли відбуваються вбивства на Землі, можуть розуміти, наскільки дорогий мир і наскільки дороге нормальне, спокійне, гармонійне, квітуче життя.

«На підході до цього священного каменю я подумала, скільки існує могил, поховань, різних пам'ятних знаків, які свідчать про те, що гинули люди, гинули цілі покоління, гинули діти. Тому ми повинні зробити все, щоб якомога менше пам'ятних надгробків було у нас, щоб якомога більше ставилися пам'ятники будівельникам, архітекторам, вченим, першопрохідникам, щоб наше людське співтовариство розвивалося, любило цю землю, поважало і підтримувало один одного, ростило здорових, красивих дітей, і, повірте, все у нас буде добре. Україна буде квітучою, люди будуть добрими, і Земля буде надійним притулком для всього людства», - зазначила віце-мер.

Довідка. У березні 1945 року на території Бухенвальда (найбільшого концентраційного табору) спалахнуло збройне повстання, організоване силами самих ув'язнених. Коли у концтабір увійшли американські війська, повсталі вже здійснювали контроль над табором смерті. Значною мірою завдяки цьому нацисти не встигли знищити докази своїх злочинів, і свідчення в'язнів дійшли до міжнародного Нюрнберзького трибуналу. 11 квітня - день вступу американських військ на територію Бухенвальда - було прийняте ООН як дата, коли планета відзначає Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів.

Всього на територіях, підконтрольних гітлерівцям, - в концтаборах, таборах смерті, в'язницях - утримувалося 18 млн осіб. Понад 11 млн з них - загинули.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини