Харківські генетики знайшли шляхи лікування аутизму
20 листопада 2013 12:29
Харківські генетики знайшли шляхи лікування аутизму Генетики Харківського спеціалізованого медико- генетичного центру розробили протокол лікування аутизму у дітей.

Про це під час проведення I Національного конгресу «Рідкісні хвороби та вроджені вади розвитку як важлива медична та соціальна проблема XXI століття: діагностика, лікування, профілактика» повідомила директор центру Юлія Гречаніна.

Багато рідкісних захворювань супроводжуються аутистичними розладами, хоча вони відносяться до частої патології. Підходи до лікування саме цієї групи аутизму були знайдені харківськими генетиками.

«Вже більше двох років на базі нашого центру ми цілеспрямовано займаємося проблемами дітей-аутистів. За цей час нам вдалося створити протокол лікування. Понад 300 дітей ми змогли обстежити і призначили лікування. У 70% з них є позитивні результати», - розповіла Юлія Гречаніна.

Вона повідомила, що розроблений в Харкові протокол лікування метаболічних порушень може стати основою для національного протоколу лікування аутизму після певних процедур реєстрації та погоджень у Міністерстві охорони здоров'я України.

Ще одним досягненням роботи колективу Харківського спеціалізованого медико-генетичного центру Юлія Гречаніна вважає створення центру сім'ї з дітьми-аутистами, робота якого спрямована на допомогу і підтримку батьків, які виховують дітей із цим захворюванням.

Після індивідуальних консультацій з батьками у цьому центрі деякі діти починають говорити вже через два тижні. На даний момент наймолодшому пацієнтові центру - два роки, а найстаршому - 16 років.

До Харківського медико-генетичного центру звертаються не тільки батьки з України та Росії, але також із Англії, Німеччини, США.

Довідка. З 19-22 листопада в Харкові проходить I Національний конгрес «Рідкісні види захворювань та вроджені вади розвитку як важлива медична та соціальна проблема XXI століття: діагностика, лікування, профілактика», який зібрав провідних генетиків США, Німеччини, Австрії, Польщі, Росії та України. Центральна тема конгресу - обговорення діагностики та лікування таких рідкісних генетичних захворювань як муковісцидоз, аутизм, гіперфеніланемія, легенева дисплазія тощо.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини