У Харкові встановили пам'ятну дошку олімпійському чемпіону
06 квітня 2021 15:12 Місто
У Харкові встановили пам'ятну дошку олімпійському чемпіону Відкриття меморіальної дошки олімпійському чемпіону з важкої атлетики та колишньому головному лікарю обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру Ігорю Рибаку відбулося сьогодні, 6 квітня, на фасаді навчально-лабораторного корпусу Харківського національного медичного університету, в якому він навчався (пр. Науки, 4).

У заході взяли участь заступник міського голови з питань сім'ї, молоді та спорту Костянтин Лобойченко, представники керівництва області та олімпійської громадськості, а також викладачі вишу, колеги і рідні Ігоря Рибака.

Як зазначив проректор з науково-педагогічної роботи медичного університету Іван Летік, серед випускників вишу дуже багато видатних спортсменів, які приносять славу не тільки альма-матер, а й Україні. Почесне місце серед них посідає випускник лікувального факультету медінституту 1959 року Ігор Рибак - олімпійський чемпіон, який після завершення спортивної кар'єри понад 30 років очолював Харківський обласний лікарсько-фізкультурний диспансер.

Всіх присутніх з відкриттям пам'ятного знака привітав віцемер міста Костянтин Лобойченко.

«Від імені секретаря міської ради Ігоря Терехова сьогодні, в Міжнародний день спорту, я вітаю всіх вас з цією подією. Зараз ми увічнюємо пам'ять героя спорту, гордості нашого міста. Упевнений, що спортсмени нового покоління пишаються Ігорем Михайловичем, у нього було чому повчитися. Хочу подякувати Олімпійському комітету області, який запропонував встановити цей пам'ятний знак, а також усім, хто підтримав цю ініціативу і втілив її у життя. Пам'ять про цю велику людину назавжди залишиться в наших серцях», - сказав Костянтин Лобойченко.

Крім того, на честь 125-річчя проведення Олімпійських ігор сучасності відбулося урочисте вручення Харківському національному медичному університету прапора Національного олімпійського комітету України. На завершення церемонії до меморіальної дошки Ігорю Рибаку поклали квіти.

Довідка. Ігор Рибак - радянський важкоатлет, олімпійський чемпіон, заслужений майстер спорту СРСР. Народився 21 березня 1934 року в Харкові. Закінчив Харківський медичний інститут.

Спортивну кар'єру у важкій атлетиці почав в 1950 році. У 1954 році став майстром спорту СРСР, 1955 році - чемпіоном II Міжнародних ігор молоді, у 1956 році виграв чемпіонат Європи в напівсередній вазі. У тому ж році перейшов в легку вагу, де увійшов до першої збірної країни і отримав право брати участь у XVI Олімпійських іграх.

На Олімпіаді в Мельбурні (Австралія) 1956 року завоював золоту медаль, одночасно встановивши три олімпійських рекорди - у ривку (120 кг), у поштовху (150 кг) і в сумі важкоатлетичного триборства (380 кг). Чотири рази ставав чемпіоном України, також виграв безліч міжнародних турнірів. До 1960 року входив до складу збірної країни.
Після завершення спортивної кар'єри пішов у медицину. Спочатку був лікарем в збірній СРСР з важкої атлетики, а в середині 1970-х почав працювати в лікарсько-фізкультурному диспансері, який під його керівництвом став багатопрофільною лікарнею та спеціалізованою «швидкою допомогою» одночасно.

Ігор Рибак раптово помер 28 вересня 2005 року.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини