Верховна Рада заборонила встановлювати загальнобудинкові лічильники газу без згоди мешканців
22 грудня 2017 13:22 Місто
Верховна Рада заборонила встановлювати загальнобудинкові лічильники газу без згоди мешканців Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо порядку встановлення лічильників побутовим споживачам природного газу.

Цей закон передбачає встановлення загальнобудинкового лічильника газу тільки за згодою співвласників багатоквартирного будинку. За ухвалення відповідного законопроекту проголосували в тому числі депутати з групи «Партія «Відродження», які підтримали ініціативу колег з Харківської міськради.

Нагадаємо, за день до цього Харківська міська рада звернулася до голови Верховної Ради України Андрія Парубія і в Кабінет Міністрів України з проханням захистити населення від нав'язування приладів обліку газопостачальними організаціями. Зокрема, харківські депутати звернули увагу на те, що в Харкові та інших містах України склалася напружена ситуація зі встановленням лічильників газу побутовим споживачам, оскільки в законі не визначено, які саме лічильники газу повинні бути встановлені - індивідуальні або загальнобудинкові. Використовуючи таку невизначеність, суб'єкти господарювання, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, почали масово встановлювати в багатоквартирних будинках загальнобудинкові лічильники газу, а не індивідуальні.

«Такими діями оператори газорозподільних мереж фактично змушують жителів будинків оплачувати обсяг спожитого природного газу в цілому по будинку, незалежно від фактичного споживання газу конкретним споживачем. Як свідчать численні звернення громадян, при відмові від установки таких загальнобудинкових лічильників газу оператори газорозподільних мереж застосовують практику необгрунтованого припинення газопостачання в таких будинках», - йшлося у зверненні.

Тепер, згідно з прийнятим законом, загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений тільки за згодою мешканців. Також передбачена можливість самостійного встановлення індивідуальних приладів обліку газу споживачами з наступною компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які вони платять в тарифі на розподіл природного газу суб'єкту господарювання, який здійснює розподіл газу на відповідній території. Крім цього, закон встановив заборону для операторів газорозподільних мереж на припинення поставок газу в багатоквартирний будинок в разі неподання співвласниками такого будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника газу.

Також були перенесені граничні терміни встановлення у всіх споживачів індивідуальних лічильників газу з 1 січня 2018 року на 1 січня 2021 року.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини