Геннадій Кернес підписав з ЄБРР угоду про фінансову підтримку будівництва метро в Харкові
19 грудня 2017 12:57 Місто
Геннадій Кернес підписав з ЄБРР угоду про фінансову підтримку будівництва метро в Харкові Церемонія підписання Угоди про підтримку проекту «Продовження метрополітену в м. Харкові» між Харківською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку відбулася сьогодні, 19 грудня, в Харківській міськраді.

Документ, що підтверджує юридичні, фінансові та технічні домовленості з кредитування продовження будівництва метро в Харкові, підписали Харківський міський голова Геннадій Кернес і директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

Таким чином, місто отримало 160 млн євро на продовження будівництва Олексіївської лінії метрополітену. Другу частину кредитних ресурсів - також 160 млн євро - надав Європейський інвестиційний банк.

Як зазначив Геннадій Кернес, підписана сьогодні угода є перемогою усіх харків'ян.

«Сьогодні ми поставили крапку в складному переговорному процесі. За останні шість років була проведена колосальна робота, щоб отримати фінансування для реалізації проекту продовження будівництва третьої лінії Харківського метрополітену, придбання нового рухомого складу і будівництва на цій лінії електродепо. Це були довгі, але дуже ефективні переговори. В результаті ми отримали прозорий, пророблений у кожній точці проект, в успіху якого впевнені всі. І сьогодні, підписавши угоду, ми перейдемо вже безпосередньо до реалізації втілення проекту в життя. Я, як і всі харків'яни, вважаю це великою перемогою і вітаю всіх нас. І я вірю, що ми побудуємо метрополітен!»- сказав міський голова.

Він зазначив, що в результаті бюджетної децентралізації Харків збільшив обсяги своїх фінансових ресурсів, і це дасть змогу міській владі співфінансувати будівництво метро.

Геннадій Кернес подякував усім, хто працював і продовжує працювати в цьому проекті: європейським партнерам, Президенту України Петру Порошенку, Кабінету Міністрів, Главі Адміністрації Президента Ігорю Райніну, голові Харківської облдержадміністрації Юлії Світличній, усім департаментам, задіяним в проектній і підготовчій роботі, харківським метробудівникам.

У свою чергу Шевкі Аджунер підкреслив, що підписання угоди з Харковом стало одним із найбільших інвестиційних проектів для ЄБРР цього року.

«Я б хотів відзначити роль міського голови Геннадія Кернеса і всіх виконавчих органів у реалізації цього проекту, який спрямований на те, щоб підвищити комфортність життя харків'ян. Упевнений, що всі жителі міста належним чином оцінять ваші зусилля, які спрямовані на те, щоб поліпшити їхнє життя за рахунок будівництва нових станцій метро. Цей проект стане свого роду стандартом і прикладом, як треба реалізовувати такі проекти в інших містах», - сказав Шевкі Аджунер.

Нагадаємо, 11 грудня керівники Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку за участю Президента України Петра Порошенка підписали Угоду про фінансування інвестиційного проекту для Харківського метрополітену. Таким чином, Харків отримав державні гарантії на отримання кредитних ресурсів у сумі 320 млн євро на будівництво двох нових станцій - «Державінська» і «Одеська», будівництво Олексіївського електродепо і на закупівлю 85 вагонів рухомого складу.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини