У Центрі адмінпослуг Харкова можна реєструвати права на нерухомість
01 липня 2015 13:51 Місто
У Центрі адмінпослуг Харкова можна реєструвати права на нерухомість Центр надання адміністративних послуг міста Харкова почав надавати послуги в сфері реєстрації прав на нерухоме майно поряд з реєстраційною службою.

Про це сьогодні, 1 липня, у прес-центрі Харківської міської ради повідомив начальник реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Олег Дробот.

Він нагадав, що в лютому 2015 року Верховна Рада прийняла закон про дерегуляцію і спрощення умов ведення бізнесу, який передбачав, що повноваження державного реєстратора в частині прийому і видачі документів може здійснювати орган місцевого самоврядування, зокрема адміністратор Центру надання адміністративних послуг, а також нотаріус . Цей закон набув чинності 5 квітня.

«З цього моменту почалася ще більш тісна взаємодія реєстраційної служби та Центру надання адмінпослуг. За короткий час практично всі реєстратори ЦНАП отримали ключі і доступ до державного реєстру прав на нерухоме майно, ознайомилися з нормативно-правовою базою. 17 червня адміністратор ЦНАП міста Харкова прийняв першу заяву в Україні щодо реєстрації права на нерухомість. Це прецедент на території нашої країни. Харків першим прийняв такі заяви, і найближчим часом ця практика почне впроваджуватися в інших регіонах», - повідомив Олег Дробот.

Він зазначив, що в даний час громадяни можуть звертатися за реєстрацією права на нерухомість як в реєстраційну службу, так і в Центр надання адмінпослуг. Такий механізм діятиме півроку - до 5 жовтня, потім цю послугу надаватиме тільки ЦНАП.

Він підкреслив, що норми закону про дерегуляцію спрямовані на доступність і відкритість надання адміністративних послуг, а також виключення фактора корупції. «Цей фактор виключається якраз через відсутність контакту між заявником та реєстратором, який розглядає документи, подані на реєстрацію. Таким суб'єктом, який виключає контакт, якраз і є ЦНАП», - зазначив начальник міської реєстраційної служби.

За його словами, аналогічна концепція передбачена і для реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності: зараз йде передача цих повноважень ЦНАП та органам місцевого самоврядування. В майбутньому також планується передача центрам права реєстрації громадських організацій, актів громадянського стану тощо.

Як зазначила заступник директора Департаменту підприємництва та споживчого ринку - начальник управління підприємництва та дозвільних процедур Ірина Синицька, поки що приймати заявників на надання послуги з реєстрації права на нерухомість будуть тільки в головному офісі ЦНАП - на Червоношкільній набережній, 26, в планах - надавати цю послугу в районних відділеннях.

«Адміністратори повністю готові приймати громадян для надання цієї послуги в нашому центральному офісі. Також можна скористатися електронним кабінетом і записатися попередньо на прийом», - повідомила Ірина Синицька.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини