Центр реабілітації дітей-інвалідів «Промінь» відзначив своє 10-річчя
02 жовтня 2014 17:57
Центр реабілітації дітей-інвалідів «Промінь» відзначив своє 10-річчя Міський Центр реабілітації дітей-інвалідів та інвалідів дитинства «Промінь» сьогодні, 2 жовтня, відзначив 10-річчя з дня свого заснування.
Центр опікується дітьми та підлітками з важкою розумовою відсталістю і займається комплексною психологічною, педагогічною, соціальною, трудовою реабілітацією інвалідів дитинства. Робота центру спрямована на адаптацію таких дітей до повноцінного суспільного життя. 

До ювілею центру його вихованці підготували виставку-ярмарок своїх творчих робіт та влаштували для гостей концерт, підготовлений силами самих дітей, студентами та волонтерами. 

Як розповіла заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, громадську організацію «Промінь» в 1998 році створили матері, які виховували дітей-інвалідів, для підтримки один одного та обміну досвідом. За її словами, державної системи, яка б допомагала виховувати таких дітей в сім'ях, не було: дитину треба було віддати в інтернат, будинок інвалідів або залишити вдома і самому намагатися її виховувати, що дуже складно без спеціальних знань. 

«У громадської організації були великі труднощі і з приміщенням, і з фінансуванням. Але після результатів, які показувала організація, 10 років тому на сесії міськради було прийнято рішення про створення на її базі комунального закладу. Таким чином, «Промінь» отримав фінансування, і процес пішов. Зараз тут працюють логопеди, психологи, медпрацівники, педагоги, соціальні працівники. День у день вони приходять в ці стіни, терпляче працюють з дітьми і роблять все, щоб їм і їхнім родинам стало в цьому житті хоч трохи легше. Наше завдання полягає в тому, щоб ці діти були повноцінними і рівноправними членами суспільства. І щоб суспільство теж їх розуміло і приймало такими, якими вони є», - зазначила Світлана Горбунова-Рубан. 

Директор центру «Промінь» Наталя Чаплигіна підкреслила, що своїм старанням і працею співробітники центру довели, що дітей, яких неможливо навчити, немає. 

«Ми не здаємо дітей в будинки інвалідів, де їх би просто забули, а навчаємо. Вони у нас малюють, роблять м'які іграшки, танцюють і співають. Ми їх вчимо, за можливості, їздити в транспорті, ходити на ринок, одягатися, готувати їжу, обслуговувати себе в побуті. Деякі потім йдуть у звичайні дитсадки та школи. Для батьків таких дітей це просто безцінно», - зазначила Наталія Чаплигіна. 

Зараз у центрі «Промінь» навчається близько 70 дітей. Всього за час роботи його послугами скористалися понад 500 сімей.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини