Євро – нова сторінка історії Харкова
05 июня 2012 12:51
Євро – нова сторінка історії Харкова Місто, яке традиційно вважається промисловим центром країни, ще чотири роки тому важко було уявити в ролі туристично розвиненого, гостинного господаря Євро-2012.

До гарного швидко звикаєш – важко згадувати, як виглядали реконструйовані та перебудовані об’єкти ще кілька років тому. Євро змінило Харків: за час підготовки до чемпіонату континенту в місті відбулися колосальні зміни.

У спадок від чемпіонату харків’яни отримали стадіон класу «еліт» «Металіст», потужний міжнародний аеропорт «Харків», нові готелі, дороги і комфортабельний громадський транспорт, відремонтовані лікарні, розвинену туристичну інфраструктуру та безцінний досвід організації великих спортивних свят.  

«Металіст» – п’ятизіркова арена
Одна з наймасштабніших реконструкцій торкнулася стадіону «Металіст», якому випала почесна місія – відкрити серію ігор Євро-2012 в Україні. Модернізація, що тривала з 2007-го по 2009-й роки, зачепила всі частини комплексу. На стадіоні добудували Південну трибуну, оновили Східну та реконструювали Північну й Західну. Арена відкрила двері для 38,6 тисяч вболівальників. Крім того, постелили сучасний натуральний газон, нові бігові доріжки для легкоатлетів, встановили два великі екрани та сучасну систему освітлення на даху стадіону.
Спорткомплекс має основне і запасне футбольні поля, шість спортивних залів, медико-відновлювальний центр, готель для спортсменів. За Західною трибуною розміщено 5-поверховий комплекс, де є роздягальні для футболістів, прес-центр для ЗМІ, ресторан, скай-бокси та місця для людей з обмеженими можливостями.
Після реконструкції «Металіст» зі звичайного стадіону перетворився на сучасний багатофункціональний спортивно-розважальний комплекс, п’ятизіркову арену, яка не тільки дозволяє приймати міжнародні змагання, але й стала справжнім скарбом для харків’ян: вони охоче відвідують її як під час матчів, так і інших заходів.
Навколо стадіону «Металіст» на період Євро організують спеціальну зону – «останній кілометр». Нею обмежать рух міського громадського та приватного транспорту (за винятком транспорту VlP-персон, екстрених служб та акредитованих авто). По периметру арени організують шість паркінгів, на яких розмістять 513 автобусів і 1472 легкові автомобілі для цільових груп УЄФА та їх спонсорів, представників медіа, організованих груп уболівальників і людей з особливими потребами.

Повітряні ворота Харкова
Зазнав глобальних змін до Євро-2012 і міжнародний аеропорт «Харків». У повітряних воротах збудували новий термінал (1300 пас/год) площею 20 тисяч кв. м. Він удвічі збільшив потужність аеропорту – до 2550 пасажирів за годину. Термінал виглядає сучасно і зовні, і в інтер’єрі. Головний фасад повністю виконаний у стилі хай-тек, що надає йому легкості. 
Минулого року реконструювали також стару будівлю аеропорту, яка на час Євро слугуватиме VIP-терміналом (250 пас/год). Звели тимчасовий реверсний термінал (1000 пас/год), який після Євро-2012 перепрофілюють у вантажний. Також побудували аеродромно-диспетчерську вежу і модернізували привокзальну площу.
На аеродромі звели нову злітно-посадкову смугу довжиною майже 2,5 км, яка дозволяє аеропорту приймати всі середньомагістральні літаки, в тому числі такі, як Airbus A-320 и Boeing B-737. Під час Євро-2012 передбачено використання як старої, так і нової злітно-посадкової смуг. Це дозволить аеропорту приймати 25 тисяч людей (100–120 літаків) протягом кількох годин у день матчів чемпіонату.
Модернізували й технологію посадки. Тепер, як у розвинутих країнах, до місця стоянки літака не треба їхати автобусом, а достатньо пройти телескопічним трапом, який веде безпосередньо в салон аеробуса.  Тотальна реконструкція не лише відродила аеропорт «Харків» і дала нові робочі місця, а й відкрила світу новий сучасний повітряний шлях в Україну.

Дороги – безцінний спадок
Безперечно, одним з найцінніших надбань харків’ян, які тішать око водіїв, пасажирів та пішоходів, стали оновлені до Євро-2012 дороги та впорядковані паркінги. За роки підготовки у Харкові реконструювали та відремонтували 169 доріг загальною протяжністю понад 200 км. Зокрема, навколо обласного спортивного комплексу «Металіст» відремонтували 50 автошляхів, ще 98 вулиць з гладеньким асфальтом з’єднують ключові об’єкти інфраструктури Євро-2012. Комфортними зробили також 21 дорогу на в’їздах і виїздах у місто.
Тестує відремонтовані автошляхи новий комфортабельний громадський транспорт, яким щоденно користується більше 1,7 млн містян. Муніципальний автопарк поповнили 11 новеньких трамваїв, 130 автобусів і 74 тролейбуси.
Крім того, місцева влада стимулювала приватних перевізників впорядкувати автопарк, який працює на маршрутах міста. Завдяки цьому перевізники вивели на дороги близько 500 нових автобусів, з яких більше 100 – з низьким рівнем підлоги, пристосованих для перевезення пасажирів з особливими потребами.
Зиск від турніру отримав і Харківський метрополітен. У 2011 році в місті відкрили нову станцію метро – «Олексіївську», а у 2012-му продовжують будівництво ділянки підземки до станції «Проспект Перемоги».
Крім того, Харкову, як і трьом іншим приймаючим містам турніру, пощастило першим отримати швидкісне сполучення залізницею. Електропоїзди «Хюндай» скоротили подорож з міста в столицю до 3,5 годин. Також між Харковом, Дніпропетровськом та Донецьком кільцевий рух забезпечують двоповерхові електропоїзди «Skoda Vagonka».

Готелі до Євро ростуть як гриби після дощу
Євро-2012 з вимогами розміщення великої кількості європейських гостей у місті дало потужний поштовх розвиткові готельного господарства та приведення до сучасних стандартів сфери обслуговування. За чотири роки підготовки до єврочемпіонату в Харкові збудували 28 готелів різного рівня комфорту, ще у 10-ти провели реконструкцію. 
Особливою гордістю міста є поява двох п’ятизіркових готелів: «Superior Golf Hotel» (на 49 номерів) і «Kharkiv Palace» (на 180 номерів), в якому планується розмістити міні-штаб квартиру УЄФА. Загалом прийняти цільові групи УЄФА готуються 63 готелі, в яких туроператором законтрактовано 2165 номерів. Крім того, для розміщення вболівальників у Харкові та області туроператори підписали контракти з 51 об’єктом на 11437 місць.
Не оминула хвиля капітальних приготувань та ремонтів до Євро-2012 і студентські гуртожитки, які перетворяться у хостели на період чемпіонату. Капітальні ремонти провели у п’яти студентських гуртожитках, в яких зможуть розміститися понад 2200 вболівальників.

Персонал освоює європейський сервіс
Підготовка до зустрічі з туристами з Європи стимулювала працівників сфери обслуговування підвищувати кваліфікацію та вчити англійську. Ресторатори запровадили нові стандарти обслуговування, студенти пройшли школу волонтерів, а гіди підготували турмаршрути та путівники. Усе для того, щоб гідно показати місто гостям з усього світу.
Так, наприклад, підвищувати кваліфікацію українських кухарів приїздили фахівців з Австрії та Німеччини. Під час дводенного майстер-класу навчили харківських кухарів професійно організовувати фуршети, оскільки саме вони є основним в обслуговуванні масових заходів.
Крім того, у Харкові в травні 2011 року, за сприяння Німецького товариства міжнародного співробітництва, відкрили тренінговий центр, де підвищує кваліфікацію персонал ресторанів і готелів міста. Учасників семінарів вчать основним європейським тенденціям ресторанного сервісу.
Готуючись до турніру, міліціонери, медики, працівники залізниці, стюарди, волонтери й офіціанти вдосконалили знання з англійської. До мовної підготовки підключили викладачів з місцевих вищих шкіл, носіїв мови, а також спеціалізовану компанію ETS Global, яка тестувала рівень у харківських волонтерів.
Курси організували на базі Харківської гуманітарно-педагогічної академії, Харківського національного університету внутрішніх справ та інших навчальних закладів міста.

Лікарняні дивіденди турніру
Одним з аспектів підготовки до турніру є забезпечення медичного супроводу чемпіонату. Надати допомогу в разі необхідності гостям турніру готуються три харківські медзаклади: міська лікарня швидкої допомоги, обласна клінічна лікарня та багатопрофільна клінічна лікарня №17.
Як зазначають медики, їхнім закладам пощастило потрапити до переліку об’єктів Євро-2012, оскільки завдяки цьому вони отримали сучасне діагностичне та лікувальне обладнання європейського рівня, провели ремонт у відділеннях та «підтягнули» англійську.

Фан-зона – унікальний досвід для організаторів
Унікальний досвід від проведення Євро-2012 отримає місцева влада, яка опікуватиметься створенням фан-зони, фан-кемпінгу та проведенням численних масових заходів, розваг і концертів для вболівальників.
Офіційна фан-зона у Харкові розміщена на площі Свободи, яка займає дев’яте місце у переліку найбільших площ світу. У дні матчів вона зможе вмістити до 45-и тисяч вболівальників. Територія майданчику, площею 22,5 тис. кв. м, обмежена вулицею Сумською, пам’ятником Леніна, будівлею готелю «Харків», садом імені Шевченка.
У дні проведення матчів у Харкові 9, 13, 17 червня двері фан-зони будуть відкриті з 10:00 до 24:00 (01:00). У міжматчеві дні чемпіонату фан-зона працюватиме з 14:00 до 24:00 (01:00). 1 липня відбудеться урочисте закриття майданчика для вболівальників. Сцену розміром 477 кв. м змонтували з боку готелю «Харків». У фан-зоні встановили три великих екрани, з яких один – на сцені. 
Для комфорту вболівальників на території фан-зони розташовані пункти продажу напоїв, продуктів харчування та сувенірної продукції, санітарна зона з підключеннями до водопостачання та водовідведення і медпункти.

Розваги на будь-який смак
Розважальна програма у фан-зоні складається з семи тематичних днів: «День вболівальників», «День чемпіонів», «Козак і футбол», «Футбол і місто», «Футбольна вечірка», «Футбольне шоу». Вони будуть повторюватися блоками, але щоразу з новим наповненням. Конкурси та розваги для вболівальників також пропонуватимуть офіційні спонсори турніру.
Щоденно за дві з половиною години до початку матчів на екранах у фан-зоні буде транслюватися програма FANTERTAINMENT, яку готує УЄФА. Вона розповідатиме про найцікавіші факти з історії Євро, вражаючі події з минулих чемпіонатів, заходи з талісманами УЄФА ЄВРО-2012 тощо. Крім того, планується організовувати прямі включення між фан-зонами приймаючих міст чемпіонату.
9, 13 та 17 червня у фан-зоні – дні голландських фанів. Окрема програма для вболівальників буде організована за ініціативою Асоціації футболу Королівства Нідерланди.

«Оранж-кемп» у гідропарку
«Оранж-кемп», фан-містечко для 10 тисяч вболівальників збірної команди Нідерландів, функціонуватиме на території Журавлівського гідропарку. Організація такого проекту – також унікальний досвід для харків’ян.
Територію містечка забезпечать усією необхідною інфраструктурою і заходами безпеки. Тут організують і розважальну програму та перегляд матчів на великих екранах у прямому ефірі.
Контроль за безпекою у фан-зоні здійснюватимуть харківські правоохоронці й волонтери. А оскільки на площі Свободи не вперше проводяться масові заходи, фахівці добре підготовлені до ефективного і ненав’язливого забезпечення правопорядку.

Півмільйона туристів на Євро-2012
Численні іноземні гості, які приїдуть в Харків на турнір, змусили представників туристичної сфери замислитися над тим, як презентувати місто іноземцям. За час підготовки виготовили кілька промороликів про Харків, що демонструють його принади, та сотні буклетів і путівників.
Одним з найкращих путівників є фан-гід, в якому міститься вся необхідна гостю чемпіонату інформація: карта міста, схеми розташування об’єктів Євро-2012, інформація про те, де можна поїсти, придбати квитки, як пройти до стадіону, звернутися за медичною допомогою тощо.
Показати пам’ятки відвідувачам планують за 13-ма туристичними маршрутами, що розповідають про історію та культуру регіону, життя всесвітньо відомих діячів, які тут народилися.
Загалом, за підрахунками місцевої влади, Харків на Євро-2012 відвідає більше півмільйона туристів з різних країн. Містяни сподіваються, що гості не будуть розчаровані та повернуться відпочивати сюди знову.

Інформаційний центр «Україна-2012»
 

Подписывайтесь на Telegram-канал официального сайта Харьковского горсовета.

Печатать
Новости по теме:
Последние новости
Новости Харькова в твоем смартфоне!
скачать приложение на Google Play скачать приложение на ITunes