«Зелене» місто та центр освіти - яким бачать Харків світові фахівці
20 червня 2022 21:09 Співробітництво з міжнародними організаціями
«Зелене» місто та центр освіти - яким бачать Харків світові фахівці Міжнародний форум, на якому обговорили залучення інвестицій для післявоєнного відновлення Харкова, провели сьогодні, 20 червня, онлайн.

У ньому взяли участь представники фінансових інституцій, ООН, Європейського Союзу, уряду України та міської влади Харкова, а також команда архітекторів на чолі із британцем Норманом Фостером, які розробляють новий Генеральний план міста Харкова.

На форумі повідомили, що новий Генплан міста насамперед відобразить такі аспекти: відновлення житла та послуг, оцінка збитків (у тому числі транспортної інфраструктури), ремонт та реконструкція об'єктів соціальної сфери та критично важливих об'єктів. Фахівці створять основу для довгострокової перспективи, яка передбачає створення стратегії будівництва, а також відновлення будівель, комунікацій та транспорту, перегляд минулих планів розвитку Харкова. Таким чином, буде створено мережу з тематичних проєктів усередині одного великого проєкту.

Як повідомив професор Оксфордського університету, фахівець у галузі технологічних та економічних змін Єн Голдін, на основі Генплану буде забезпечено економічну стратегію процвітання. За його словами, Харків має стати центром знань. Важливо залучати найкращі таланти країни та створювати для них комфортні умови, пропонувати робочі місця з високою прибутковістю, відкривати бізнес-школи. Він наголосив, що ЄС підтримає «зелену» економіку - відмову від автотранспорту, на користь вело- та пішохідних доріжок. Харків має бути «зеленим» містом, зберігши позиції індустріального центру.

«Трагедія війни має бути перетворена на нове уявлення про місто. Ми спілкувалися з потенційними та існуючими партнерами – ЄБРР, ЄІБ та іншими установами. Доброї волі багато, зусилля будуть зроблені. Ми відчуваємо оптимізм, що після завершення конфлікту Харків буде містом, про яке ми мріємо», - повідомив Єн Голдін.

Своєю чергою Харківський міський голова Ігор Терехов зазначив, що потрібно буде модернізувати життєзабезпечення міста – побудувати нові мікрорайони, забезпечити безпеку мешканців, створити IT- та індустріальні парки. За його словами, у Харкові можуть збирати ті ж самі електробуси та частково трамваї, щоб постачати їх на всю Україну. Також мер Харкова зазначив, що важливо перейти на нові технології водопостачання, водоочищення, тепло- та газопостачання. Необхідно використовувати електробуси замість старих автобусів, нові безшумні швидкісні трамваї, оновити рухомий склад вагонів метрополітену. Міський голова наголосив, що, незважаючи на війну, у Харкові не відмовляються від планів щодо будівництва нових станцій метро. Також, за його словами, потрібно кардинально змінити систему медичного обслуговування, а для дітей збудувати сучасні школи.

«Майбутня освіта Харкова буде іншого рівня. Я дуже хочу, щоб наші діти, на долю яких випали ці випробування, навчалися у найкращих школах», - наголосив міський голова.

Норман Фостер, зі свого боку, зазначив, що присутні на зустрічі фахівці зможуть досягти багато чого.

«Створюється мережа, яка має спільні цілі. Ця робота має набирати темпи. Ми віримо, що командна робота та мультидисциплінарний підхід допоможуть нам здійснити цей проєкт», - наголосив британський архітектор.

Також під час обговорення Харків заручився підтримкою європейських інституцій у питаннях розвитку транспортної мережі, а представники ООН запросили місто стати частиною мережі економічного розвитку.

Нагадаємо, що міжнародний форум пройшов у Мадриді. У ньому особисто планував взяти участь Харківський міський голова Ігор Терехов, який скасував поїздку через воєнну ситуацію.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини