Завдяки енергозберігаючим технологіям Харків зекономив понад 30 мільйонів гривень
12 червня 2014 18:45 Економіка
Завдяки енергозберігаючим технологіям Харків зекономив понад 30 мільйонів гривень Понад 30 млн грн заощадили комунальні підприємства Харкова в 2013 році завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій.

Про це сьогодні, 12 червня, на засіданні науково-технічної ради з питань модернізації системи каналізації в Харкові, яке пройшло в КП «Харківводоканал», повідомив директор Департаменту комунального господарства Віктор Кітанін. За його словами, цього року економія коштів буде ще більшою, а в майбутньому завдяки реалізації нових проектів з енергоефективності Харків вийде на новий рівень енергозбереження.

«Зараз йде зростання цін на газ та енергоресурси, міська влада ставить завдання, щоб цінове навантаження на мешканців Харкова була якомога менше. Завдяки новим інвестиційним проектам з енергозбереження ми економимо кошти харків'ян і підприємств», - підкреслив Віктор Кітанін.

Йдеться про проекти, які стартують незабаром в Харкові. Зокрема, один з них - інвестиційний проект з удосконалення системи мулового господарства очисних споруд Харкова.

Нагадаємо, проект складається з двох розділів. Перший стосується утилізації осаду, його вартість - 51,8 млн дол, другий - модернізації блоків біологічного очищення стічних вод, який обійдеться в 24 млн дол. Реалізація проекту дасть можливість знизити концентрацію забруднюючих речовин, що надходять в річки Харкова після очищення стічних вод, досягти економії електроенергії, впровадити систему автоматизації технологічними процесами, що значно зменшить виробничі витрати, знизити експлуатаційні витрати з енергоспоживання, створити додаткові робочі місця, підвищити якість питного водопостачання Харкова. До переваг проекту належить також зменшення в 13 разів кількості осаду після утилізації, звільнення понад 100 га землі для потреб міста і можливість отримувати велику кількість електричної та теплової енергії.

«Ми зацікавлені в зниженні забруднення навколишнього середовища, тобто у зменшенні мулових полів. Зневоднення і спалювання мулу дозволить отримувати теплову та електричну енергію. Зараз у Харкові 128 гектарів мулових полів. Після будівництва заводу з утилізації осаду ми плануємо звільнити близько 100 гектарів. Ці землі мають високу інвестиційну привабливість», - підкреслив Віктор Кітанін.

Зазначимо, проект будівництва комплексу розробили харківські вчені, які працюють на комунальних підприємствах міста. В рамках проекту планується модернізація блоків біологічного очищення стічних вод КБО «Диканівський» і КБО «Безлюдівський». Передбачені заходи по проекту планується здійснити за рахунок позики Світового банку, що становить 75,8 млн дол. Термін реалізації проекту - 5 років.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини