У муніципальній галереї відкрилася виставка авангардного мистецтва
12 квітня 2018 16:22 Культура
У муніципальній галереї відкрилася виставка авангардного мистецтва Харківська муніципальна галерея відкрилася 11 квітня після півтора року масштабної реконструкції. Перший проект, який там представили, - «Місто ХА. Харків авангардний».

У відкритті оновленої галереї і виставки взяли участь художники, фотографи, студенти, викладачі. Як зазначила директор Муніципальної художньої галереї Тетяна Тумасьян, період модернізації виявився досить складним.

«Поєднувати ремонт і основну роботу завжди непросто, і це пов'язане з певними труднощами. Однак за цей період нам вдавалося робити виїзні проекти, деякі з них, треба зауважити, були досить гучними і резонансними. Сьогодні ми знову тут, знову разом, і я сподіваюся, що ці нові стіни приваблять у галерею нашого улюбленого глядача», - сказала Тетяна Тумасьян.

Проект «Місто ХА. Харків авангардний» вперше був представлений взимку у Києві, у Національному художньому музеї. Для харківського глядача експозицію дещо змінили. Початкова ідея, заснована на трьох складових міського мистецтва - знаку, тексті і символі - збереглася, однак у новій редакції «Місто ХА» проводить паралелі між окремими групами і поколіннями харківських художників. 

Проект розділений на дві частини. Перша -  знайомить з роботами представників харківської школи фотографії та мистецтвом ХХI століття. Друга частина, що включає у тому числі і представників «класичного авангарду», буде представлена вже наступного місяця.

Організатори сподіваються, що виставкова програма стане основою для дискусій та лекцій, які допоможуть краще пізнати мистецтво Харкова. Спеціально був випущений каталог-довідник зі статтями мистецтвознавців, в якому можна знайти інформацію про всіх художників, творчість яких розкриває проект. 

«Сьогодні ми не просто відкриваємо нову експозицію, а швидше показуємо фрагмент і можливості нового виставкового простору. Звичайно, він як і раніше невеликий, але ми зробили те, до чого прагнули багато років разом з художником, дизайнером і чудовою людиною Оленою Кудіновою, яка і заклала основу даного проекту. Разом з великою командою художників ми задумали зробити клуб для професійного виставкового майданчика. Наскільки вийшло, судити вам», - сказала Тетяна Тумасьян, звертаючись до присутніх на виставці глядачів.

Крім того, вона зазначила, що в оновленій галереї з'явилося сховище, це дасть можливість зібрати колекцію сучасного мистецтва, щоб потім створити у Харкові музей. 

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини