У міській раді обговорили проблеми надання допомоги дітям з особливими потребами
15 березня 2016 16:47 Суспільство
У міській раді обговорили проблеми надання допомоги дітям з особливими потребами Конференція «Система організації допомоги дітям з особливими потребами в місті Харкові» відбулася сьогодні, 15 березня, у Харківській міській раді.

У заході взяли участь директор Департаменту праці та соціальної політики Лариса Болгова, фахівці Департаменту охорони здоров'я, Департаменту освіти, медпрацівники, представники громадських організацій. Вони обмінялися досвідом роботи з надання допомоги дітям з особливими потребами та сімей, які виховують таких дітей.

Лариса Болгова наголосила на важливій ролі в цьому процесі громадських організацій, які постійно порушують нові проблеми.

«Є багато організацій, які приходять на конкурс «Єдина соціальна мережа» з новими проектами. Вони добре знають свою тематику та проблематику. Тому, якщо ми бачимо, що це цікаво, потрібно і своєчасно, то обов'язково допомагаємо їм. Їм потрібна підтримка міської влади, щоб рухатися далі, і навіть не завжди фінансова», - зазначила Лариса Болгова.

Яскравим прикладом такої роботи став міський центр реабілітації дітей-інвалідів та інвалідів дитинства «Промінь», який за роки своєї діяльності пройшов шлях від громадської організації до комунального закладу. Зараз там навчається близько 90 дітей з ментальними порушеннями та іншими тяжкими захворюваннями. Завдяки інноваційним методикам багато вихованців центру, які були визнані такими, що їх не можна навчити, набули чимало різних навичок, що допомагають їм інтегруватися в соціум.

«Наші діти не замикаються тільки на центрі. Вони відвідують басейн, ми вчимося їздити в транспорті, ходимо до магазину, на ринок. А найулюбленіше - це похід в кафе, коли ми їм даємо гроші, а вони можуть самі вибрати те, що хочуть. Загалом, наша задача - допомогти їм адаптуватися в житті, наскільки це можливо. І багато з них досягають у цьому успіху, навіть заводять сім'ї, народжують дітей, причому абсолютно здорових», - розповіла директор центру «Промінь» Наталя Чаплигіна.

Під час конференції перед її учасниками з музичними і танцювальними номерами виступили вихованці центру.

Довідка. На сьогодні в Харкові налічується близько 3 тис. дітей з особливими потребами.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини