У Харкові затвердили нові тарифи на послуги з утримання будинків
10 травня 2017 17:02 ЖКГ
У Харкові затвердили нові тарифи на послуги з утримання будинків Тарифи на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, які знаходяться в комунальній власності, підвищаться для харків'ян з 1 червня 2017 року.

Нові тарифи затвердили сьогодні, 10 травня, на засіданні виконавчого комітету Харківської міської ради.

Як повідомив заступник міського голови - директор Департаменту економіки та комунального майна Михайло Фатєєв, тарифи не коригувалися близько п'яти з половиною років - з 2012 року.

За цей час тариф на електроенергію збільшився в 4,6 раза (з 0,3648 грн в діючих тарифах до 1,6800 грн в нових тарифах з ПДВ за 1 кВт/год). Питома вага витрат на електроенергію в повній собівартості становить 16,8%.

Крім того, витрати на оплату праці в діючому тарифі розраховувалися, виходячи з мінімальної зарплати в розмірі 991,33 грн (4 квартал 2011 року), а в новому - виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів і заробітної плати працівників підприємств, який у даний час складає 1600 грн. Крім того, на зростання тарифів вплинуло збільшення рівня мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року до 3200 грн. Таким чином, питома вага витрат на оплату праці та єдиного соціального внеску в повній собівартості становить понад 70%.

Всього харків'яни оплачують 12 послуг, з яких складається утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, - прибирання прибудинкової території, технічне обслуговування ліфтів, обслуговування систем диспетчеризації, техобслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого водопостачання, холодного водопостачання, систем водовідведення, централізованого опалення і внутрішньобудинкових систем зливної каналізації, обслуговування будинкових та вентиляційних каналів, техобслуговування і поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання, освітлення місць загального користування, енергопостачання ліфтів.

Михайло Фатєєв зазначив, що перерахунок вівся протягом трьох років, але, за рішенням Харківського міського голови Геннадія Кернеса, тарифи весь цей час не підвищували.

«Міський голова приймав рішення не підвищувати тарифи, виходячи з соціально-економічного становища людей, але зараз питома вага в тарифі на електроенергію складає близько 17%, і з урахуванням зростання мінімальної заробітної плати ця вартість вже не відшкодовує необхідних витрат з надання послуг. Тарифи розраховувалися індивідуально по кожному з будинків. Наприклад, якщо в будинку немає ліфта або не освітлюються місця загального користування, він менший. Все залежить від необхідних витрат на кожен із будинків», - зазначив Михайло Фатєєв.                                                

Він підкреслив, що харків'яни мають право на перерахунок. Якщо, наприклад, ліфт у під'їзді не працював три дні - суму на витрати з його обслуговування віднімуть з рахунку за наступний місяць.

Тарифні зміни розміщені на під'їздах житлових будинків. Також із ними можна буде ознайомитися у випуску газети «Харьковские известия».

З новими тарифами можна ознайомитися тут.         

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини