У Харкові відзначають Новруз
22 березня 2014 16:38
У Харкові відзначають Новруз Міжнародне свято Новруз відзначається сьогодні, 22 березня, у Палаці студентів Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого. У Палаці студентів зібралися представники семи народів, що живуть у Харкові та Харківській області - азербайджанці, іранці, турки, узбеки, казахи, туркмени і дагестанці. Привітати представників національно-культурних об'єднань прийшли представники Харківської міськради, облдержадміністрації, консульств та громадських організацій.

Заступник начальника відділу по роботі з об'єднаннями громадян Харківської міської ради Марина Єгорова привітала присутніх зі святом і побажала всім миру, любові і всього найкращого. «Ми знаємо, що Новруз у перекладі означає новий день. У цей час людські душі об'єднує тільки найкраще. Спасибі вам за ваші заклики до миру, за ваш патріотизм. Вірю, разом з вами ми зробимо все можливе для процвітання нашого спільного дому - України», - звернулася до гостей свята Марина Єгорова.

Як повідомив голова Українсько-Азербайджанської бізнес-ради Шахін Омаров, це свято, що проходить в день весняного рівнодення, символізує початок весни, пробудження і оновлення всього живого. Цього дня в будинку обов'язково має бути пророщене зерно, всі люди відзначають Новруз, очищаючи себе і своє житло.

У Палаці студентів проходить святковий концерт, представлена ​​виставка національних костюмів і страв. На гостей чекають вокальні та танцювальні номери, а також відеоролики, які знайомлять з особливостями національних традицій кожного з народів. Так, наприклад, у Дагестані кожен член сім'ї запалює факел, і чий згасне пізніше, той і буде самим щасливим цілий рік. В Азербайджані на свято проводять півнячі бої, стрибають через очищуюче багаття, пригощають один одного солодощами і говорять тільки добрі, теплі слова. Всі народи вірять, що якщо в Новруз сказати або подумати про щось хороше, то добро обов'язково переможе зло.

Зазначимо, цього року міжнародне свято Новруз представники різних національно-кульутрних об'єднань, що живуть у Харкові та області, відзначають разом. Свято проходить за підтримки Харківської міської ради та Харківської облдержадміністрації.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини