У Харкові відкрили меморіальну дошку видатному лялькареві Віктору Афанасьєву
15 грудня 2016 13:09 Культура
У Харкові відкрили меморіальну дошку видатному лялькареві Віктору Афанасьєву Меморіальну дошку режисеру і художньому керівникові Віктору Афанасьєву відкрили сьогодні, 15 грудня, на будівлі Харківського державного академічного театру ляльок, який носить його ім'я.

У церемонії відкриття взяли участь працівники театру, студенти, харків'яни. Також на відкриття дошки приїхав онук Віктора Афанасьєва - актор Полтавського академічного обласного театру ляльок Андрій Довгаль-Афанасьєв.

«Для мене це велика честь і гордість. Я неймовірно радий, що заслуги дійсно видатного лялькаря Віктора Андрійовича Афанасьєва були гідно оцінені. Театр, який, за великим рахунком, він створив, не тільки існує і працює, але і ставить нові вистави, підтримує репертуар, створений Віктором Андрійовичем. Досьогодні Харківський театр ляльок є флагманом вітчизняного, та й не тільки, мистецтва живої ляльки. Приємно, що справа Віктора Афанасьєва жива, розвивається і, сподіваюся, проживе ще багато років», - зазначив онук видатного режисера.

Меморіальна дошка була виготовлена ​​харківським скульптором Олександром Рідним на замовлення колективу театру.

Також у ХДАТЛ ім. В. А. Афанасьєва відкрилася фотовиставка до 100-річчя від дня народження режисера і був показаний присвячений ювілею фільм.

Довідка. Віктор Афанасьєв працював художнім керівником Харківського театру ляльок з 1952 по 1983 роки. Серед його кращих постановок - «Запорожець за Дунаєм», «Коник-Горбоконик», «Чортів млин». За час своєї діяльності поставив близько 100 вистав.

У 1969 році з ініціативи Віктора Афанасьєва при Харківському інституті культури був набраний курс акторів, а в 1970 - режисерів театру ляльок. У 1973 році там же була створена перша в Україні кафедра театру ляльок, яку він очолив.

Постановою Кабінету Міністрів України від 6 листопада 1997 року Харківському театру ляльок було присвоєно ім'я В. А. Афанасьєва.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини