У Харкові пройшов флешмоб до Дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками
24 листопада 2017 18:44 Суспільство
У Харкові пройшов флешмоб до Дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками Акція «Флешмоб міст», приурочена до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, відбулася сьогодні, 24 листопада, на пл. Конституції.

У заході взяли участь заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, керівництво області, представники фонду ООН у сфері народонаселення в Україні, громадських організацій, а також народний депутат України Ірина Луценко.

Як зазначила під час акції віце-мер, Харків уже багато років активно бореться з проблемою прояву насильства в сім'ях. За її словами, сьогодні в місті працює чимало муніципальних структур і громадських організацій, у функції яких входять профілактика будь-яких видів домашнього насильства, а також ліквідація їх наслідків. Зокрема, рік тому в Харкові був відкритий Центр допомоги жінкам, що постраждали від насильства, до якого вже звернулися близько 100 осіб.

«Прийшов час, коли подібна акція набула суттєвого громадського масштабу, і це запорука того, що проблеми насильства повинні піти на спад, бо громадська думка і протидія, на мій погляд, - це два основні чинники, які можуть цю проблему серйозно послабити», - зазначила віце-мер.

За словами Ірини Луценко, щорічно в Україні фіксується близько 165 тис. звернень жінок, яких побили або згвалтували в сім'ї, а свідками домашнього насильства стають близько 3 млн дітей.

«Це дуже серйозна, тривала і системна проблема в нашій країні, і те, як ми реагуємо на неї, захищаємо таких людей, говорить про зрілість нашого суспільства. Участь у таких акціях представників парламенту і місцевої влади свідчить про те, що держава не залишається осторонь цієї проблеми. Сьогодні у Верховній Раді підготовлені до другого читання два законопроекти: щодо протидії та попередження домашнього насильства, а також закон, який передбачає кримінальну відповідальність за подібні злочини», - зазначила Ірина Луценко.

У рамках флешмобу помаранчевим світлом (офіційний колір акції) був підсвічений пам'ятник «Україна, що летить», а всі присутні розкрили помаранчеві парасольки на знак протесту проти насильства.

Зазначимо, що подібний флешмоб також пройшов сьогодні ще в 15 містах України, де були підсвічені видатні архітектурні об'єкти. За словами організаторів, ця акція дала символічний старт відліку всесвітньої 16-денної кампанії проти гендерно зумовленого насильства.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини