У Харкові педагогів вчили, як за допомогою сучасної культури говорити з дітьми про важливе
12 грудня 2017 16:04 Освіта
У Харкові педагогів вчили, як за допомогою сучасної культури говорити з дітьми про важливе Воркшоп для педагогів і студентів педагогічних вишів «Інформація в декораціях» пройшов сьогодні, 12 грудня, в Харкові.

Тренінг провела експерт Центру гендерної культури, куратор Лабораторії неакадемічної творчості «Дитячий майданчик» Олена Зіненко. На прикладі фільму «Воно» Андреса Мускетті учасники зустрічі спробували розібратися, від чого ця кінострічка застерігає батьків і на що надихає дітей.

«Цей фільм про те, що батьки не повинні доводити ситуацію до того, щоб діти відчували себе самотніми. Якщо ми розглядаємо його як звернення до дітей, то вони не так, як ми, дорослі, сприймають жахи, і цей фільм надихає їх боротися за право бути особистістю, протистояти злу і насильству. За даними моніторингу, вчителям не вистачає методик з поширення інформації про права людини, і це говорить про те, що суспільство повинно включатися, розробляти ці методики і вести діалог. Робити творчі майстерні, в яких ми б обговорювали і приходили до спільної думки, як вирішувати проблеми, які стосуються наших дітей», - сказала Олена Зіненко.

Вона зазначила, що вся її робота заснована на розробці методик комунікації, які дозволили б через призму культури, творчі проекти розповісти про права людини, дискримінації, гендерну рівність доступними засобами, щоб діти змогли зрозуміти важливі принципи соціальної взаємодії. Адже діти отримують інформацію через кіно, театральні вистави, мультфільми, і для дорослих це матеріал, який можна використовувати для того, щоб пояснювати дітям проблеми і говорити з ними на їхній мові.

«Сьогодні ми будемо говорити про те, який є позитив у сучасній творчості і як ми можемо, наприклад, за допомогою мультфільму «Сімпсони» пояснити педагогам і дітям важливі проблеми нашої громадської взаємодії. Ти можеш не любити таке кіно, любити тільки класичну музику, але якщо ми, дорослі, не будемо цікавитися тією культурою, якою дихають наші діти, ми не будемо їх розуміти, багато чого можемо втратити. Я працюю через призму культури, це та форма взаємодії, яка допомагає нам бути тими, хто ми є», - повідомила експерт.

Зазначимо, що тренінг для педагогів і студентів педагогічних вишів пройшов в рамках Всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства по відношенню до жінок», за підтримки Харківської міської батьківської ради та Департаменту освіти.

Нагадаємо, що у листопаді в Харкові відкрилася школа для батьків. Мета проекту - допомогти батькам знайти нові знання і навички, які допоможуть їм у подальшому вихованні дітей. 

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини