У Харкові необхідно змінити тарифи на воду
08 серпня 2017 14:38 ЖКГ
У Харкові необхідно змінити тарифи на воду У Харкові на 2018 рік необхідно встановити нові тарифи на послуги водопостачання та водовідведення.

Сьогодні, 8 серпня, на підприємстві КП «Харківводоканал» провели відкрите обговорення цього питання. У ньому взяли участь представники підприємства, міської ради, Національної комісії, яка здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), а також громадськість.

Як повідомили економісти підприємства, підвищення тарифів - це вимушений крок. Якщо тарифи не змінити, «Харківводоканал» почне працювати зі збитками. На підвищення тарифів вплинули кілька факторів: збільшення витрат на оплату електроенергії - більш ніж на 30%, збільшення витрат на оплату праці в зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати - на 42,8%, а також зростання цін на реагенти, паливно-мастильні матеріали, збільшення витрат на ремонти, ставок податків і зборів, вартості опалення. Витрати на амортизаційні відрахування з центрального водопостачання зросли на 49,7%, з централізованого водовідведення - на 39,5%.

Як повідомив генеральний директор КП «Харківводоканал» Віталій Панов, запропоновані тарифи поки що підлягають обговоренню. Всі харків'яни можуть внести свої пропозиції щодо їх формування й звернутися на підприємство. Всі зауваження врахують, а потім передадуть регуляторові тарифів - НКРЕКП. У Нацкомісії зроблять відповідні розрахунки, після чого проект документа буде розміщений на сайті регулятора і ще близько двох місяців буде підлягати обговоренню.

«Тариф стверджує НКРЕКП. Наприклад, ми включаємо в нього нормативні витрати хлору, а вони беруть фактичні, в результаті розмір тарифу зменшується. Тобто тариф буде нижче прогнозованої суми. Встановлення тарифу - це не догма, а процес, який йде півроку», - зазначив Віталій Панов.

Незважаючи на те, що і міська влада, і співробітники підприємства готові прийняти конструктивні пропозиції, сьогодні на відкритому обговоренні їх надійшли одиниці. Частина радикально налаштованих людей, які називають себе активістами, намагалася зірвати обговорення. Кілька годин вони не вносили корективи, а говорили про те, що захід треба перенести.

Заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Андрій Руденко зазначив, що вся процедура обговорення нових тарифів проходить відповідно до законодавства. На сайті КП «Харківводоканал» у розділі «Важливі повідомлення» розміщена вся необхідна інформація.

«Ви не були на обговореннях, коли підвищувався тариф на газ, коли росла ціна на електроенергію. Тому, думаю, тут ви лобіюєте інтереси конкретного підприємства - «Харківобленерго». Націлені не на роботу, а на те, щоб зірвати обговорення», - звернувся до активістів Андрій Руденко.

При цьому він зазначив, що відкриті обговорення - це не міські громадські слухання. В цьому випадку харків'яни можуть висловити свої пропозиції не тільки сьогодні, але і в будь-який інший день. Пропозиції готові почути, прописати і направити на розгляд НКРЕКП.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини