У Харкові нагородили ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС
27 квітня 2018 16:18 Суспільство
У Харкові нагородили ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС Вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, присвячене 32-й річниці ядерної катастрофи, відбулося сьогодні, 27 квітня, в Чорнобильській історичній майстерні.

У заході взяли участь ліквідатори наслідків Чорнобильської катастрофи, голова міської громадської організації «Союз Чорнобиль» Анатолій Губарєв і заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Від імені Харківського міського голови віце-мер подякувала учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за їхні мужність і героїзм, за активну громадянську позицію. «Геннадій Кернес високо цінує велику громадську роботу, яку ведуть лідери чорнобильського руху. За 32 роки в Харкові сформувалася певна філософія цих людей, які залишилися активними, які вважають, що вони повинні звертати увагу суспільства на проблеми, через які самі пройшли, щоб ця трагедія ніколи не повторилася. Ми, зі свого боку, намагаємося надавати чорнобильцям всю необхідну допомогу і підтримку. Спасибі вам за те, що ви є у Харкова, всього вам найкращого і багатьох років активного, бойового життя!» - сказала Світлана Горбунова-Рубан.

Віце-мер вручила ліквідаторам Почесні грамоти Харківської міської ради і Подяки Харківського міського голови.

Як зазначив один з учасників ліквідації ядерної катастрофи Микола Жуков, 1986 року ніхто з ліквідаторів не роздумував, наскільки небезпечна робота у Чорнобилі, всі були готові захищати Батьківщину. «Ми так були виховані, що потрібно було захищати Батьківщину. Ми йшли працювати в Чорнобиль, тому що це потрібно було робити, а по-друге, нам хотілося це робити. Ніхто не думав про те, що з нами буде потім. Нам дуже приємно, що про нас пам'ятають і вручають такі нагороди», - сказав Микола Жуков.

Пам'ять загиблих ліквідаторів присутні вшанували хвилиною мовчання.

Як повідомив Анатолій Губарєв, сьогодні «Союз Чорнобиль» веде активну роботу не тільки в Харкові та Україні, а й в Європі.

«Ми беремо участь в Європейських тижнях пам'яті, які проводяться в рамках акції за майбутнє Європи після Чорнобиля і Фукусіми. З року в рік в переддень річниці аварії наша організація направляє колег у країни Європи, вони розповідають про Чорнобильську катастрофу і про те, що робити, щоб такі проблеми не повторилися в майбутньому», - зазначив Анатолій Губарєв.

Крім того, учасники організації створили проект «Чорнобильська історична майстерня», в якому зібрано понад 600 історій з вуст учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і архівні відеоматеріали - це більше, ніж в Музеї історії Чорнобиля в Києві. Також «Союз Чорнобиль» надає допомогу медичним закладам, зокрема, центру реабілітації дітей та підлітків, які постраждали від аварії на ЧАЕС, лікарні «Охматдит», яким напередодні річниці катастрофи були надані необхідні медикаменти.

Довідка. 26 квітня 1986 року сталась одна з найбільших аварій на атомних об'єктах - вибух 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. У ліквідації наслідків аварії брали участь понад 350 тис. українців, в тому числі харків'яни. За даними на 1 січня 2018 року, в Харкові проживає понад 8 тис. осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини