У Харківській синагозі пройшла зустріч пам'яті жертв Голокосту
29 січня 2015 18:16 Суспільство
У Харківській синагозі пройшла зустріч пам'яті жертв Голокосту Зустріч колишніх в'язнів харківського гетто часів війни пройшла сьогодні, 29 січня, у Харківській хоральній синагозі.

Зустріч приурочили до 70-ї річниці визволення в'язнів концентраційного табору «Аушвіц-Біркенау» («Освенцим»).

Сьогодні у стінах Харківської синагоги зібралися колишні в'язні харківського гетто, єврейської громади, діти війни. Також вшанувати пам'ять мільйонів жертв Голокосту прийшли представники консульств Держави Ізраїль та Республіки Польща.

Вечір розпочався зі згадки про знаменито-трагічну вивіску з фразою «Arbeit macht frei», що означає «Праця звільняє», яка висіла над входом в концтабір. Головний рабин Харкова та області Мойше Москович нагадав присутнім історію, коли в'язень одного з концентраційних таборів не хотів заводити сім'ю, бо боявся повторення тих жахливих подій, на що його рабин відповів: «Значить, нацисти досягли своєї мети, ти не хочеш мати дружину, дітей, і значить - твій рід не буде продовжений». Ця фраза змінила життя цього чоловіка, і описала суть самого важливого постулату для єврейського народу - бережи віру свого народу, його традиції, культуру, все його життя, виховуй дітей, і тільки тоді ти залишишся непереможним.

Другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні Нелі Шульман зазначила, що не раз була в таборі «Аушвіц-Біркенау», і найбільше хвилювання завжди викликала в ньому дитяча кімната. «Кожного разу, коли я потрапляю в цю дитячу кімнату, здається, що серце перестає битися. Немає нічого страшнішого того, що там робили з дітьми. Можна багато говорити про ті події, але дуже важливо пам'ятати, хто ти, звідки прийшов і куди підеш, щоб подібна трагедія не повторилася», - зазначила Нелі Шульман.

Одна з жінок, що прийшли у синагогу, Олена Мараненко розповіла свою історію війни і німецької окупації, в той час їй було чотири з половиною роки. За словами жінки, її мати була росіянкою, батько - євреєм. Під час війни батько був військовим хірургом, а вона з матір'ю жила в селі. Як тільки село захопили німці, їх відправили на роботи до Німеччини, але поїзд туди не дійшов, його розбомбили біля Одеської області. Вони вижили, і в одному з сіл їх прихистила жінка, у якої вони прожили до 1947 року. «Це дуже страшні спогади, дівчинка-сусідка кричала мені: «Жидівка». Всі знали, що у мене батько єврей», - розповіла жінка.

Довідка. Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 ркоу. Відзначається щорічно 27 січня, в день, коли в 1945 році радянські війська звільнили в'язнів концентраційного табору «Освенцім» («Аушвіц»). За різними даними, в цьому таборі загинуло від 1,5 млн до 4 млн чоловік - в основному євреїв, а також поляків, ромів, радянських військовополонених і в'язнів інших національностей.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини