У Харкові встановили меморіальну дошку педіатру Валентині Приходько
29 листопада 2013 13:20
У Харкові встановили меморіальну дошку педіатру Валентині Приходько Меморіальну дошку видатному медику, педіатру Валентині Приходько відкрили 27 листопада в Харкові.

Як повідомляє сайт Харківського національного медичного університету, пам'ятний знак встановили на фасаді Харківської обласної дитячої клінічної лікарні (вул. Муранова, 5). У цій будівлі Валентина Приходько пропрацювала з 1976 до 2012 року.

Довідка. Валентина Приходько (14 травня 1926 року, сел. Буди Харківської обл. - 2 жовтня 2012 року, Харків) - видатний радянський та український медик, педагог. Закінчила Харківський медичний інститут (нині національний університет), де залишилася працювати, пройшовши шлях від клінічного ординатора до завідувача кафедри. У 1956 році захистила кандидатську дисертацію, у 1966-му - докторську. У 1967 році отримала звання професора.

Була співавтором першої в СРСР програми для підготовки лікарів-педіатрів в інтернатурі - на той час це був новий метод первинної спеціалізації медиків. У 1978 році за дорученням МОЗ СРСР Валентина Приходько очолила колектив кафедр педіатрії Харківського медичного інституту.

Протягом понад 25 років під її керівництвом розробляли проблеми діагностики та лікування гострих бронхолегеневих захворювань у дітей раннього віку, а також проблеми кардіології дитячого віку.

Нагороджена медаллю «За сумлінну працю» (1970), кавалер ордена Трудового Червоного Прапора (1971), заслужений діяч науки і техніки України (1991). У 1993 році була обрана академіком Академії наук вищої школи України, у 2005 році удостоєна почесного звання «Харків’янин року», нагороджена почесною грамотою Міністерства охорони здоров’я України.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини