«Цікаво, як влаштований світ»: харківські школярі завоювали сім медалей міжнародних олімпіад
03 серпня 2017 14:54 Освіта
«Цікаво, як влаштований світ»: харківські школярі завоювали сім медалей міжнародних олімпіад Цього року харківські школярі привезли сім медалей з міжнародних олімпіад і сьогодні розповіли, чому ставлять в пріоритет науку.

Зустріч з переможцями та призерами пройшла 3 серпня в Харківському фізико-математичному ліцеї №27. Його учні привезли додому чотири медалі. Сергій Кригін отримав золоту нагороду на Міжнародній фізичної олімпіаді, яка пройшла в Індонезії, дві срібні медалі завоювали на математичній олімпіаді в Бразилії Нго Нгок Тхай Шон і Олег Руденко, а Роман Сарапін з цієї ж олімпіади привіз «бронзу».

Сергій Кригін з 400 школярів увійшов до списку 60 кращих, які отримали найвищий результат. Юнак перейшов у 11-й клас, зараз вчиться грати на гітарі і збирає моделі літаків Другої світової війни. Поглиблено фізику почав вивчати з 8-го класу. На олімпіаді він пройшов два тури по п'ять годин, розв'язуючи експериментальні і теоретичні завдання.

«Став займатися, тому що стало цікаво, як влаштований світ. Фізиці я приділяю додатково годину-дві в день, вирішую задачі, поки їду в метро. Я б хотів пов'язати життя з наукою - почати вчитися в університеті імені Шевченка, потім спробувати вступити до одного з американських вишів. А в майбутньому - працювати в дослідницькому центрі або бути професором університету», - сказав один з найрозумніших школярів-фізиків у світі.

Нго Нгок Тхай Шон теж перейшов в 11-й клас. На математичній олімпіаді він пройшов два тури по 4,5 години, в кожному з яких потрібно було розв'язати чотири завдання, зокрема, з алгебри, геометрії і теорії чисел. За словами школяра, на математичні гуртки він почав ходити з 5-го класу. Спочатку це було захоплення, хоча батьки не пов'язані з математикою, але потім, завдяки хорошим вчителям, захоплення переросло в систематичні заняття. Тепер Нго Нгок Тхай Шон приділяє науці по п'ять-шість годин на день. Торік школяр привіз з такої ж олімпіади «бронзу».

«Завдання були складніше, ніж зазвичай. Допомагали готуватися вчителя ліцею, Малого каразінського університету. Моя мета була - добре виступити. Я розумів, що захищаю честь України. В майбутньому я хочу вступити до Харківського національного університету імені Каразіна на факультет математики та інформатики і продовжити займатися наукою. Я займаюся так завзято математикою, тому що це цікаво, а не заради грошей в майбутньому або заради популярності», - сказав Нго Нгок Тхай Шон.

Випускник Харківської гімназії №46 імені Ломоносова Юрій Рузін цього року завоював бронзову медаль на Міжнародній олімпіаді з біології, яка пройшла в Великобританії. Такі ж медалі привезли всі четверо представників української команди. За словами учня, завдання в порівнянні з минулим роком були не складні, з теорією, на якій ставлять акцент при підготовці школярів в Україні, впоралися всі, знань не вистачило на практичних заняттях. На його погляд, саме тому українські учні поступилися школярам з США і Китаю.

«Хочеться попросити, щоб в Україні краще готували практику на знання приладів і як з ними працювати. Дуже допомагала готуватися шкільна вчителька - виходила на університет Каразіна, фармакадемію, які допомогли з практичною базою для підготовки, але обладнання все одно застаріле. У Києві на підготовці більше часу приділяли теорії, але її можна вивчити за допомогою гарних книг зі знанням англійської. На олімпіаді підкосила біохімія. Там був спектрофотометр нового покоління, потрібно було зняти дані, побудувати графіки і зробити розрахунок. Як робити розрахунки, ми знаємо, але як працювати з таким обладнанням - ні. Мені здається, я навіть зламав свій спектрофотометр», - посміхнувся майбутній студент біофаку Харківського національного університету імені Каразіна, який став 76-м у рейтингу школярів-біологів з усього світу.

У Департаменті освіти зазначили, що в найближчих планах освітян - обладнати в різних школах кабінети, зокрема, з біології, хімії та фізики, новими макетами та обладнанням. Крім того, місто підтримає і вчителів, які підготували призерів олімпіад - всі вони отримуватимуть місячну надбавку до зарплати з коштів міського бюджету.

Зазначимо, що також серед призерів міжнародних олімпіад - випускник Харківського ліцею №89 Олександр Коломієць, який завоював бронзову медаль на олімпіаді з хімії в Таїланді, і Вікторія Ковальова - випускниця ліцею №161 «Імпульс», яка отримала срібну нагороду на олімпіаді з фізики. Крім того, зараз в Тегерані (Іран) проходить Міжнародна олімпіада з інформатики. Там бере участь учень Харківського НВК №45 «Академічна гімназія» Ілля Коваль, який в цьому році також привіз Почесну грамоту з Міжнародної математичної олімпіади.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини