Студенти-архітектори поліпшать доступність об'єктів для людей з інвалідністю
16 червня 2017 15:49 Суспільство
Студенти-архітектори поліпшать доступність об'єктів для людей з інвалідністю Круглий стіл з питань перетворення сфери життєдіяльності на доступний простір для маломобільних груп населення відбувся сьогодні, 16 червня, в Харківському національному університеті міського господарства ім. О. М. Бекетова.

В рамках заходу пройшла зустріч-лекція архітектора Рубена Саффера з Великобританії зі студентами та викладачами університету, експертами з доступності, членами районних комітетів доступності міста. Під час лекції архітектор розповів про кращі британські практики створення безбар'єрного простору і відповів на запитання.

Перед початком лекції заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан підкреслила, що зазначена тема є дуже актуальною для міста.

«Міська влада щосили намагається вирішувати ці проблеми, створювати більш комфортні умови для життя і безпеки людей з обмеженими фізичними можливостями. Навіть одна сходинка або кілька зайвих сантиметрів можуть стати непереборною перешкодою для багатьох з них. І те, що є люди, які змушують нас бачити ці сходинки, - дуже важливо і суттєво. Завдяки їм наше місто стає більш доступним для всіх. І зарубіжний досвід в цьому плані нам теж завжди буде корисним», - сказала Світлана Горбунова-Рубан.

Віце-президент міської громадської організації «Креавіта» Олена Шингарьова підтвердила, що за останні роки в Харкові з'явилося набагато більше доступних будівель і об'єктів.

«Доступність, яку ми всі разом створюємо, - це та обставина, яке дозволяє мінімізувати фізичні обмеження для людей з інвалідністю. Це дозволяє їм жити самостійно і незалежно. Вони так само хочуть відвідувати магазини, здобувати освіту, зустрічатися з друзями. Так, поки не можна сказати, що наше життя змінилося кардинально і що ми можемо вільно пересуватися містом. У той же час ми розуміємо, що від нашої активності залежить, як вирішуватиметься ця проблема, але набагато більшою мірою розвиток доступності залежить від кожного з вас, тому що ви - майбутні архітектори, які проектуватимуть чимало різних об'єктів», - зазначила Олена Шингарьова, звертаючись до студентів.

Олена Шингарьова запропонувала реалізувати спільний проект за участю студентів, міської влади та «Креавіти». За задумом, люди з інвалідністю повинні визначити недоступні, але значущі для них будівлі, парки та інші об'єкти, куди утруднений доступ, а студенти ХНУМГ ім. О. М. Бекетова повинні будуть розробити проекти з пропозиціями, як покращити ситуацію. Після цього буде проведений конкурс, переможці якого отримають з міського бюджету кошти на реалізацію своїх ідей. Попередня робота почнеться вже з наступного тижня.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини