Сьогодні в Харкові обговорять «справу Бейліса»
30 жовтня 2013 10:30
Сьогодні в Харкові обговорять «справу Бейліса» Науково-практична конференція «Справа Бейліса і сучасне суспільство» пройде сьогодні, 30 жовтня, в Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка. 

Як повідомили організатори, конференція присвячена 100- річчю з дня завершення судового процесу над Менделем Бейлісом, чия судова справа вважається однією з найгучніших у дореволюційній Росії.

Організатори заходу - Харківський музей Голокосту, Харківський обласний комітет «Дробицький яр», Харківська державна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка.

Довідка. Справа Бейліса - судовий процес за звинуваченням єврея Менахема Менделя Бейліса в ритуальному вбивстві 12- річного учня підготовчого класу Києво-Софійського духовного училища Андрія Ющинського 12 березня 1911 року. Звинувачення у вбивстві було ініційовано активістами чорносотенних організацій і підтримано низкою ультраправих політиків і чиновників, включаючи міністра юстиції Івана Щегловітова. Місцеві слідчі, які вважали, що йдеться про кримінальне вбивстві з помсти, були усунені від справи. Через чотири місяці після виявлення тіла Андрія Ющинського, Мендель Бейліс, який працював неподалік від цього місця на заводі прикажчиком, був арештований як підозрюваний і провів у в'язниці два роки. Процес проходив у Києві восени 1913 року і супроводжувався, з одного боку, активною антисемітської кампанією, а з іншого - громадськими протестами всеросійського і світового масштабу. Мендель Бейліс був виправданий. Дослідники вважають, що справжніми вбивцями були перекупник краденого Віра Чеберяк і злодії з її притону, проте це питання так і залишилося невирішеним. 

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини