Представники моніторингової місії ЄІБ і ЄБРР підвели підсумки роботи в Харкові
17 травня 2019 16:21 Співробітництво з міжнародними організаціями
Представники моніторингової місії ЄІБ і ЄБРР підвели підсумки роботи в Харкові Перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов сьогодні, 17 травня, провів зустріч з експертами моніторингової місії Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Зустріч пройшла у Харківській міській раді. У заході також взяли участь заступники міського голови, директори профільних департаментів, керівники комунальних підприємств Харкова і експерти ЄІБ І ЄБРР.

В ході триденної місії в Харкові, з 15 по 17 травня, представники делегації провели моніторинг усіх проектів, які реалізують в місті спільно з двома банками. Це проекти - «Продовження третьої лінії метрополітену в Харкові і закупівля вагонів», «Закупівля рухомого складу міського електротранспорту», ​​а також «Безпека дорожнього руху в Харкові», який включає будівництво міського Ситуаційного центру.

Ключовим питанням для експертів стало будівництво третьої черги метрополітену. Зокрема, фахівці вивчили ситуацію з відселенням людей із зони будівництва.

«Нашим завданням було з'ясувати, наскільки просунулося місто в цьому процесі і чи дотримується міська влада стандартів банку в цьому питанні. Ми визнаємо, що це дуже складний процес. і є робочі моменти, але ми бачимо, що ваша команда сильна, місто приділило велику увагу людям, які проживають в цій зоні. Процес управляється грамотно і правильно, у міської влади є розуміння цього питання. Ми встановили з містом хороші робочі відносини, будемо і далі співпрацювати і координувати наші дії в цьому процесі», - зазначила головний радник з питань екології та соціальних питань ЄБРР Рейчел Кеннеді.

Нагадаємо, що у зоні будівництва метро підлягають викупу 89 об'єктів нерухомості, якими володіють 144 власники. З них понад 90% власників передали свої об'єкти місту.

«Ми виділили кошти міського бюджету для власників - а це ринкова вартість об'єктів нерухомості, щоб люди змогли купити собі нове житло і безболісно переїхати. І сьогодні, згідно з проектом будівництва метро, ​​ми йдемо за графіком і, я сподіваюся, до початку наступного року вийдемо на будівельний майданчик», - підкреслив Ігор Терехов.

У свою чергу старший банкір Європейського банку реконструкції та розвитку Марк Магалецький зазначив, що процес масового відселення людей в Харкові - унікальний випадок для країни.

«Це перший випадок в Україні, коли переселення такого масштабу проводиться за стандартами міжнародних фінансових організацій. Ми сподіваємося, що Харків створить хороший прецедент в цьому процесі для інших міст України. Наша робота з містом йде за планом, досягнуті всі необхідні домовленості», - зазначив Марк Магалецький.

Невирішеним на сьогоднішній день залишилося питання ратифікації кредитної угоди з ЄІБ. Отримання кредиту на будівництво харківського метро повинно бути схвалено на державному рівні.

«Що стосується угоди з ЄБРР - Харків знаходиться на стадії отримання фінансових коштів. Щодо Інвестиційного банку - ситуація складніша,  там потрібна, в тому числі, ратифікація угоди Верховною Радою України. Ми сьогодні проходимо всі необхідні процедури», - підкреслив перший віце-мер.

Крім того, Ігор Терехов повідомив, що найближчим часом буде опублікований список переможців команди інженерів, які проектуватимуть будівництво метро, ​​і наступним етапом стане оголошення тендеру для компаній-забудовників. «Природно, це будуть великі корпорації, тому що є певні технічні та фінансові вимоги до них. Вони повинні мати колосальний досвід з будівництва метро не тільки в Україні, а й в інших країнах», - підкреслив він.

Також учасники зустрічі обговорили хід реалізації проекту із закупівлі рухомого складу для міськелектротранспорту. Зокрема, рухомий склад планується оновити для КП «Тролейбусне депо №2» та КП «Тролейбусне депо №3».

За словами Ігоря Терехова, сьогодні вже підписано контракт на суму 11,5 млн євро (8 млн євро - кредитні кошти ЄБРР, 2 млн євро - кредит Фонду чистих технологій та 1,5 млн євро - кошти міського бюджету Харкова) з компанією «Богдан Моторс», яка приступає до виготовлення 57 тролейбусів для міста. Також за рахунок ЄІБ буде придбаний новий рухомий склад для депо №3. Тендер на суму 10 млн євро планується провести вже в червні. На початку літа планується оголосити тендер на закупівлю вагонів для метро.

Нагадаємо, проект «Продовження метрополітену в м Харкові» включає будівництво двох станцій - «Державінська» і «Одеська», Олексіївського електродепо і закупівлю 7 сучасних складів для метро. Проект реалізується за рахунок кредитних коштів ЄБРР (160 млн євро), ЄІБ (160 млн євро) і міського бюджету (10 млн євро). Зазначимо, сьогодні за кошти міста триває будівництво електродепо на Олексіївці.

Також ЄІБ планує виділити Харкову 21 млн євро на реалізацію проекту «Безпечне місто».

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини