Низку податків у Харкові платитимуть по-новому
13 січня 2016 17:49 Бюджет
Низку податків у Харкові платитимуть по-новому У 2016 році харків'яни платитимуть низку податків за новими ставками або згідно з новим порядком.

Відповідне рішення було прийняте сьогодні, 13 січня, на позачерговій сесії Харківської міської ради.

Як повідомила директор Департаменту бюджету і фінансів Тетяна Таукешева, насамперед, у Харкові зменшилася пільга з податку на нерухомість. За її словами, з Податкового кодексу була виключена норма, що дозволяє міським радам збільшувати граничний розмір житлової нерухомості, на який зменшується база оподаткування. Якщо раніше в Харкові пільга поширювалася на квартири площею до 120 кв. м, то тепер на пільгу можуть розраховувати тільки власники квартир площею до 60 кв. м. «Якщо власник має квартиру площею, наприклад, 61 кв. м, то на 60 кв. м поширюється пільга, а за 1 кв. м потрібно на рік заплатити податок у розмірі 2% від мінімальної зарплати, на сьогодні це близько 27 грн. Хоча в Податковому кодексі сказано 3%, ми залишили 2%, як це було в 2014 і 2015 роках», - зазначила Тетяна Таукешева.

За її словами, в той же час була встановлена ​​додаткова ставка податку в розмірі 25 тис. грн за кожен об'єкт житлової нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку).

Крім того, відповідно до Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році», щодо єдиного податку для платників III групи був зменшений річний обсяг доходу з 20 млн грн до 5 млн грн; збільшені ставки для платників III групи з 2% до 3% (для платників ПДВ) і з 4% до 5% (для неплатників ПДВ); також підвищені в 1,8 раза ставки єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств). Крім того, на 2016 рік було скасоване застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи.

Як повідомила Тетяна Таукешева, також змінився порядок стягнення транспортного податку: тепер об'єктом оподаткування є автомобілі вартістю понад 750 мінімальних заробітних плат (в 2016 році - 1,03 млн грн) і віком до 5 років (до 1 січня 2016 року - автомобілі з об'ємом двигуна понад 3000 куб. см віком до 5 років). Ставка податку залишилася без змін - 25 тис. грн на рік. Перелік автомобілів, вартість яких перевищує 750 мінімальних заробітних плат, визначатиметься за методикою, затвердженою Кабміном, і публікуватиметься на сайті Мінекономрозвитку.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини