На заводі «Комунар» відсвяткували 90-річний ювілей
21 грудня 2017 15:21 Економіка
На заводі «Комунар» відсвяткували 90-річний ювілей Святковий захід, присвячений 90-річчю Державного науково-виробничого підприємства «Об'єднання Комунар», відбулося 20 грудня в культурно-спортивному комплексі підприємства.

У заході взяли участь представники керівництва міста та області.

Від імені Харківського міського голови Геннадія Кернеса колектив заводу з ювілеєм привітав секретар Харківської міської ради Олександр Новак.

«Для мене сьогодні велика честь бути серед вас. Від імені керівництва міста я хочу сказати слова подяки вам, особливо ветеранам, за вашу працю, за ваш внесок у розвиток нашої держави і у розвиток нашого міста!» - зазначив Олександр Новак.

За сумлінну працю та вагомий внесок у розвиток вітчизняного космічного приладобудування секретар міськради вручив колективу і найкращим працівникам ДНВП «Об'єднання Комунар» Почесні грамоти міської ради та Подяки міського голови.

Зазначимо, ДНВП «Об'єднання Комунар» спеціалізується на випуску систем управління ракет-носіїв і космічних об'єктів. Поряд з цим підприємство випускає широкий спектр промислових і побутових товарів - від приладів систем управління для літаків, програмно-технічних комплексів управління паровими турбінами, до промислових і побутових електролічильників, лічильників обліку витрати води, зварювального обладнання та ін.

Довідка. Історія ДНВП «Об'єднання Комунар» бере початок з 1927 року, коли в Харкові була створена дитяча трудова комуна ім. Ф. Е. Дзержинського, керівником і ідейним натхненником якої був відомий педагог Антон Семенович Макаренко. У 1928-1929 роках були обладнані майстерні, а з 1930 року почали працювати перші виробничі цехи. У 1932 році завод запускає виробництво електроінструментів, а з 1934 року було налагоджено виготовлення першого в країні фотоапарата «ФЕД».

У 1951 році завод «Електроінструмент» був переданий Міністерству засобів зв'язку для освоєння виробництва бортової і наземної апаратури систем управління ракет, а через рік на підприємстві налагоджено його серійне виробництво. З 1964 року ДНВП «Об'єднання Комунар» виготовляє бортову систему управління для ракет-носіїв «Протон», які з 1967 року вивели на орбіту понад 200 різних космічних апаратів. За допомогою наземного випробувального комплексу «Кипарис», створеного фахівцями «Комунара», був здійснений запуск корабля багаторазової дії «Буран», з 1997 року «Комунар» бере участь у виготовленні системи управління ракети «Зеніт-3SL», яка призначена для використання в рамках міжнародних проектів «Морський старт», «Альфа» і «Глобалстар».

На рубежі 2000-х років одним з напрямків діяльності підприємства стали розробка і виготовлення комплектуючих виробів для підприємств залізничної галузі України та країн ближнього зарубіжжя. За сприяння ПАТ «Укрзалізниця» «Об'єднання Комунар» стало одним з основних постачальників продукції для будівництва і капітально-відновлювального ремонту пасажирських вагонів та вагонів метрополітену.

Підприємство продовжує співпрацю з ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», АТ «Юнікон», ТОВ «Харківський вагонобудівний завод» в напрямку виробництва нових вагонів для забезпечення потреб залізничної галузі України і модернізації пасажирських вагонів, які експлуатуються ПАТ «Укрзалізниця».

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини