На «Харківських асамблеях» виступлять всесвітньо відомі музиканти
26 вересня 2017 13:55 Культура
На «Харківських асамблеях» виступлять всесвітньо відомі музиканти XXIV Міжнародний музичний фестиваль «Харківські асамблеї - противлення злу мистецтвом» пройде з 28 вересня по 24 жовтня в Харкові.

Про це сьогодні, 26 вересня, в прес-центрі Харківської міської ради повідомила художній керівник фестивалю, ректор Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського Тетяна Вєркіна.

За її словами, цього року фестиваль присвячений 100-річному ювілею Харківського національного університету мистецтв. Музична подія триватиме практично місяць, в концертній програмі фестивалю візьмуть участь близько 350 музикантів.

Так, гостями «Харківських асамблей» стануть всесвітньо відомі музиканти: диригенти Крістофер Гейфорд (Великобританія), Челсо Атуньєс (Бразилія-Німеччина) і Юрій Насушкін (Іспанія), а також скрипаль Олександр Брусиловський (Франція), віолончелісти Денис Северін (Швейцарія) і Євген Ліфшиц (Німеччина).

Привітати виш з ювілеєм приїдуть видатні його вихованці: народна артистка СРСР Гізела Ципола, народні артисти України Олександр Востряков, Ольга Чубарєва, Віктор Губанов, заслужені артисти України Оксана Крамарєва та Іван Чурилов, лауреат міжнародних конкурсів, джазмен Юхим Чупахін (США).

«У 90-і роки був повний розвал університету, який повинен був привести до того, щоб виш зник з лиця землі або, в кращому випадку, переведений в приміщення на Холодній горі. У цій будівлі знаходилися тоді магазини. Величезна заслуга Євгена Кушнарьова і екс-міністра культури Юрія Богуцького, які зупинили процес знищення інституту і допомогли відродити те, що в 1917 році зробили музиканти та громадські діячі. Сьогодні наш університет вже протягом декількох років тримає перше місце за конкурсом. Згадуючи цей довгий шлях і наших вчителів, ми хочемо сказати їм спасибі і показати, чого ми сьогодні досягли», - зазначила Тетяна Вєркіна.

За словами художнього керівника фестивалю, в рамках «Харківських асамблей» вперше пройде концерт оркестру гітар, виступлять три симфонічних, народний і камерний оркестри. У концертній програмі прозвучать світові музичні твори тільки в оригінальному виконанні.

Традиційно в рамках «Харківських асамблей» відбудуться концерти класів провідних професорів університету, концерт студентів університету - стипендіатів Ротарі-клубів міста, а також майстер-класи та науково-практична конференція «Музична і театральна освіта: європейський вектор розвитку».

Відкриття фестивалю відбудеться 28 вересня у Великому залі Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка, початок - о 18:30. В рамках гала-концерту виступлять кращі колективи та солісти університету, а також видатні його випускники.

Фестивальні заходи пройдуть в театрі опери та балету ім. М. В. Лисенка, в театрі ім. О. С. Пушкіна, в університеті мистецтв, а також на малій сцені театру ім. Т. Г. Шевченка.

З повною програмою заходів можна ознайомитись тут.

Зазначимо, що історія Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського бере початок в 1871 році з моменту заснування в ньому музичних класів Харківського відділення Імператорського російського музичного товариства, а з 1917 року - це було музичне училище і консерваторія. Низка наступних реорганізацій підтверджувала високий рівень творчих і наукових досягнень навчального закладу: Музична академія (1920 р.), Музично-драматичний інститут (1923 р.), Харківська державна консерваторія (1934 р.), Інститут мистецтв (1963 р.), Університет мистецтв (2004 р.) і Національний університет мистецтв (2011 р). За столітню історію університету, виш закінчили понад 20 тис. високопрофесійних фахівців. Серед знаменитих випускників університету мистецтв - артисти Борис Гмиря, Марк Рейзен, Гізела Ципола, Клавдія Шульженко, Ірина Журіна, Ісаак Дунаєвський, Наталія Фатєєва, Леонід Биков і багато інших.

Довідка. «Харківські асамблеї» - одна з найбільших культурних подій в Україні, яке традиційно проходить в Харкові восени, починаючи з 1991 року. Ініціатор та художній керівник фестивалю - народна артистка України, професор, кандидат мистецтвознавства, ректор Харківського національного університету мистецтв, Почесний громадянин міста Харкова Тетяна Борисівна Вєркіна. 

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини