Місто працює над вирішенням проблеми з інсулінами
08 серпня 2018 17:08 Медицина
Місто працює над вирішенням проблеми з інсулінами Проект рішення про виділення з міського бюджету коштів на придбання інсулінів для хворих на цукровий діабет буде розглянуте 22 серпня на сесії Харківської міської ради.

Про це сьогодні, 8 серпня, після засідання виконавчого комітету Харківської міськради повідомила заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

За її словами, на сьогоднішній день у Харкові склалася непроста ситуація із забезпеченням препаратами інсулінозалежних хворих. Зокрема, між містом і Міністерством охорони здоров'я України виникли розбіжності в питанні фінансового забезпечення закупівлі інсуліну. Так, цільова держсубвенція, виділена для Харкова на закупівлю інсулінів у 2018 році, склала 22,9 млн грн, що дозволяє забезпечити тільки 32% всіх хворих на цукровий діабет у Харкові. Всього ж, за словами віце-мера, для вирішення цієї проблеми місту необхідно 65 млн грн.

«Це не ми порахували. Є електронний реєстр, є кількість людей, є дози, які вони отримують та інше. Ту субвенцію, яку місто отримало, ми розподілили так, щоб, перш за все, були стовідсотково забезпечені інсуліном діти, на 70% - студенти, а вже потім дорослі - на 30-32%, в залежності від помісячного розподілу», - зазначила Світлана Горбунова- Рубан.

З березня міська влада веде листування з міністерством із проханням виділити дотацію в розмірі 22,7 млн. У свою чергу, на думку МОЗ, відсутні кошти на закупівлю інсулінів місто має вишукати у місцевому бюджеті.

«Прийшло роз'яснення з Міністерства охорони здоров'я, в якому нам кажуть, що, у зв'язку з децентралізацією, ми повинні взяти на себе ці витрати. Також вони посилаються на 2 ст. Закону «Про місцеве самоврядування». Однак ця стаття зобов'язує органи місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого характеру. Що стосується забезпечення людей інсуліном - це завжди була державна проблема, бо на території країни живуть люди, які страждають на цукровий діабет, і їх усіх повинні забезпечити інсуліном», - підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.

Крім того, в Міністерстві охорони здоров'я аргументують відмову виділити гроші в зв'язку з розбіжністю в цифрах, посилаючись на те, що в Харкові нібито набагато менше хворих, ніж зафіксовано в реєстрі.

«Ми підготували проект рішення на сесію з проханням про виділення нам хоч якоїсь суми грошей, яка допомогла б закрити цю проблему на певний час. Ми все-таки сподіваємося, що на державному рівні спрацюють наші сигнали і виникне розуміння, що держава повинна підтримати це питання і виділити кошти», - підкреслила віце-мер.

На сьогоднішній день у Харкові проживає 7698 інсулінозалежних, в тому числі 345 дітей та 37 студентів.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини