Міськрада звернулася до Верховної Ради з приводу компенсації за земельні ділянки ветеранам війни
19 грудня 2018 11:16 Місто
Міськрада звернулася до Верховної Ради з приводу компенсації за земельні ділянки ветеранам війни Харківська міська рада направить звернення до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, щоб врегулювати ситуацію з відведенням земельних ділянок ветеранам війни.

Текст звернення був схвалений сьогодні, 19 грудня, на сесії міської ради.

У ньому, зокрема, сказано, що орієнтовна площа масивів, які передбачені для розміщення садибної житлової забудови, становить близько 300 га, і велика їх частина - заболочені території, які вимагають інженерної підготовки, або землі сільгосппризначення зі статусом особливо цінних, зміна цільового призначення яких можлива тільки за погодженням з Верховною Радою України. Тому у Харківської міської ради немає можливості виконати вимоги Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у частині відведення всім пільговим категоріям громадян земельних ділянок.

У зверненні зазначається, що аналогічна ситуація склалася у більшості міст України. На численних зустрічах керівництва мерії з учасниками війни і громадськими організаціями неодноразово піднімалося питання про грошову компенсацію в разі відмови пільговика від права на земельну ділянку. При цьому чинним законодавством України не передбачено грошове відшкодування замість реалізації громадянами їх права на отримання у власність земельних ділянок в порядку приватизації. Крім того, монетизація права на землю безпосередньо пов'язана з видатками, які не можуть здійснюватися з місцевих бюджетів при відсутності відповідних підстав.

Щоб вирішити проблему, Харківська міська рада звертається до парламенту з проханням прискорити процес прийняття Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо гарантій забезпечення земельними ділянками ветеранів війни від 21 червня 2017 року №6605, який був розроблений на виконання рішення Правління Асоціації міст України та вже знаходиться на розгляді Верховної Ради України.

«Метою законопроекту є сприяння ветеранам війни в реалізації свого права на отримання земельних ділянок шляхом введення альтернативи - отримання грошової компенсації замість землі за бажанням», - сказано в тексті документа.

Зазначимо, що у Харкові понад 11 тис. осіб перебувають на обліку громадян, які бажають отримати земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва на території міста. 1 тис. 919 учасників АТО стоять у черзі як першочерговики.

З повним текстом звернення можна ознайомитися тут.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини