Міськрада просить не допустити скорочення платоспроможності органів місцевого самоврядування
08 листопада 2017 11:53 Місто
Міськрада просить не допустити скорочення платоспроможності органів місцевого самоврядування Міська влада просить уряд не допустити скорочення платоспроможності органів місцевого самоврядування в 2018 році.

Відповідне звернення до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана було прийняте сьогодні, 8 листопада, на сесії Харківської міської ради.

Як зазначено у зверненні депутатів, забезпечення фінансової самостійності місцевих бюджетів, яке передбачається в контексті децентралізації, в практичній площині не підкріплюється збалансованістю міжбюджетних відносин, а проголошене реформування фінансової системи залишається недостатньо ефективним.

«У процесі трансформації місцевого самоврядування не відбулося переформатування відповідальності та чіткого розподілу повноважень між державними органами влади та органами місцевого самоврядування. Протягом останніх двох років на місцевий рівень державою передана низка повноважень без забезпечення належного фінансового ресурсу. Так, у 2016 році на фінансування з місцевих бюджетів передані повноваження з проведення державної реєстрації, державного архітектурно-будівельного контролю, надання адміністративних послуг, забезпечення соціальних програм держави та інше.

Крім того, процес реформування фінансової системи залишив невирішеними питання фінансового забезпечення функціонування закладів професійно-технічної освіти, пільгового проїзду окремих категорій громадян у пасажирському транспорті, надання інших соціальних пільг, передбачених чинним законодавством», - говориться у зверненні.

У документі підкреслюється, що в 2017 році без відповідних джерел компенсації на місцеві бюджети були покладені витрати з оплати комунальних послуг та енергоносіїв в установах охорони здоров'я, утримання установ освіти. В результаті цього, за 9 місяців 2017 року з бюджету міста Харкова на виконання повноважень, переданих на місцевий рівень без фінансового компенсатора, було спрямовано 1,6 млрд грн (16,4% від загального обсягу видатків).

Крім того, депутати звернули увагу на те, що на сьогоднішній день Кабінет Міністрів України ініціює подальші зміни бюджетного законодавства, наприклад, збільшення відсотка вилучення коштів з місцевих бюджетів, які передаються до державного бюджету у вигляді реверсної дотації, з 50 до 80 відсотків. Це призведе до необґрунтованого зменшення фінансового ресурсу бюджету міста Харкова на 153 млн грн.

Також Кабмін хоче передати на фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів всіх встановлених державою пільг з оплати житлово-комунальних послуг, а також бюджетних зобов'язань щодо пільг з оплати спожитих житлово-комунальних послуг, що виникли в попередніх бюджетних періодах і враховуються в органах казначейства на початок року. Ухвалення цих змін призведе до додаткового навантаження на бюджет міста Харкова приблизно на 500 млн грн.

«Відволікання значного обсягу фінансових ресурсів на виконання переданих повноважень унеможливлює надання органами місцевого самоврядування високоякісних послуг та фінансування пріоритетних проектів розвитку інфраструктури, які є життєво важливими для територіальної громади», - сказано в зверненні.

У зв'язку з цим, депутати звернулися до Володимира Гройсмана з проханням не допустити прийняття проекту Закону про Державний бюджет України на 2018 рік у запропонованій редакції.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини