Міські установи охорони здоров'я перетворені у некомерційні підприємства
18 квітня 2018 11:21 Медицина
Міські установи охорони здоров'я перетворені у некомерційні підприємства Комунальні установи охорони здоров'я міста Харкова перетворені у комунальні некомерційні підприємства Харківської міської ради.

Таке рішення було прийнято сьогодні, 18 квітня, на сесії Харківської міської ради.

Зміна статусу комунальних закладів охорони здоров'я - одна з вимог медичної реформи, яка проводиться в Україні. На сьогодні у комунальних медустанов немає достатнього рівня самостійності для прийняття рішень з питань поточного управління та діяльності установ. Надалі їхня діяльність буде регулюватися нормами Господарського кодексу України, а не тільки нормами Бюджетного кодексу України.

Відповідно до Господарського кодексу, комунальні некомерційні підприємства мають право самостійно визначати свою організаційну структуру, встановлювати чисельність працівників і штатний розпис, об'єднуватися з декількома іншими лікувальними установами для ефективного використання ресурсів кожного з них. До підприємств тепер не будуть застосовуватися, зокрема, стандарти навантаження на персонал і методи бюджетного постатейного фінансування. Це значно підвищує гнучкість в управлінні і дає можливість підвищити якість медичних послуг шляхом більш раціонального використання наявних ресурсів. Крім того, створюються умови для зміни системи стимулювання персоналу до якісної роботи.

Реорганізація установ у комунальні некомерційні медичні установи дозволить залучати в установленому законодавством порядку інші джерела фінансування на покриття витрат, створити дієву систему мотивації персоналу, розширить кількість осіб, які зможуть отримувати медичну допомогу за рахунок розширення видів послуг. Так, комунальні некомерційні підприємства Харківської міської ради крім бюджетних коштів зможуть залучати кошти, отримані за договорами від підприємств, установ, організацій, страхових компаній, фондів, фізичних осіб,а також кошти за надання платних медичних послуг, кредитів банків, гуманітарної допомоги, благодійних (добровільних) внесків і пожертв вітчизняних і зарубіжних підприємств, установ, фондів, організацій та громадян у грошовій формі, а також у формі товарів, робіт, послуг.

У Департаменті охорони здоров'я зазначили, що прийняття цього рішення дозволить забезпечити харків'ян своєчасною, доступною, сучасною і висококваліфікованою медичною допомогою.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини