Харків'яни вшанували пам'ять ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи
26 квітня 2019 13:15 Місто
Харків'яни вшанували пам'ять ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи Захід, присвячений 33-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС, відбувся сьогодні, 26 квітня, біля пам'ятника Чорнобильцям у Молодіжному парку.

У ньому взяли участь ліквідатори аварії, сім'ї чорнобильців, представники міської та обласної влади, духовенства, громадськості. На честь загиблих і померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи пролунав триразовий залп. Присутні вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання та поклали до монумента квіти.

Глава Харківської обласної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Анатолій Вінник зазначив, що в Харківській області живуть близько 12,5 тис. учасників ліквідації аварії, всього - 20,5 тис. постраждалих внаслідок катастрофи 1986 року, в тому числі - вдови і діти.

«У ліквідації брали участь пожежні, співробітники правоохоронних органів, військові, медики, працівники громадського харчування, фізики, енергетики, вчені. Герой Радянського Союзу Леонід Телятников, який керував гасінням пожежі, свого часу сказав, що місто Харків і область посідають друге місце після Києва за своїм вкладом в ліквідацію наслідків аварії», - розповів Анатолій Винник.

Також сьогодні до пам'ятника прийшов ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС Анатолій Логвинов. Він відправився у Чорнобиль 36-річним і брав участь у заморожуванні під реактором, будівництві станцій перевантаження та інших роботах.

«Працювали там, де були потрібні руки. Я був не один, була група моїх товаришів по «Харківметробуду». Поїхав, бо це була біда всієї нашої держави. Сьогоднішній день - це пам'ять про єдність народу. Це те, з чого можна брати приклад у будь-який час і за будь-яких обставин. Нам би зараз в зв'язку з тим, що наступають нові часи, засукати рукави і взятися за роботу, щоб навести лад. Чорнобиль залишиться в пам'яті назавжди», - сказав Анатолій Логвинов.

Як зазначив заступник міського голови з питань інфраструктури міста Євген Водовозов, в Харкові працює міська програма з підтримки чорнобильців. Представники міської влади знаходяться в постійному контакті з ліквідаторами в частині соціального захисту, медичного забезпечення, допомагають вирішити окремі проблеми, з якими вони звертаються.

«Загинули сотні і тисячі людей в перші роки, і вмирають щорічно. Мої батько і дядько вже в травні були там і брали участь в ліквідації аварії, тому не з чуток знаю про це. Люди здійснили подвиг, який врятував мільйони життів. Дуже добре, що сьогодні з нами були діти, які вперше у своєму житті поклали до цьому пам'ятника квіти. І, можливо, наші почуття передатутся їм, і вони пам'ятатимуть про Чорнобильську трагедію, коли не буде тих людей, які цю аварію ліквідували. Так, як ми пам'ятаємо про наших дідів, які воювали у Другій світовій війні, та про інші страшні трагедії», - сказав Євген Водовозов.

Довідка. 26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших аварій на атомних об'єктах - вибух 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. У ліквідації наслідків аварії брали участь понад 350 тис. українців, в тому числі харків'яни. У травні 1986 року з 30-кілометрової зони було евакуйовано понад 116 тис. осіб.

Харківська міська громадська організація «Союз Чорнобиль» створила проект «Чорнобильська історична майстерня», в якому зібрано понад 600 історій з вуст учасників ліквідації аварії, а торік видала книгу, присвячену ліквідації аварії та її героям. Станом на 1 квітня 2019 в Харкові проживають 8 тис. 886 громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини