Харків'ян запрошують на свято грецької мови
22 лютого 2019 10:09 Суспільство
Харків'ян запрошують на свято грецької мови Захід, присвячений Всесвітньому дню грецької мови та Міжнародному дню рідної мови, пройде 24 лютого в Мовному центрі «International House».

У ньому візьмуть участь представники грецької спільноти, в тому числі громадської організації «Харківське міське товариство греків «Геліос». Також на захід запрошуються всі бажаючі.

В рамках свята гості зможуть познайомитися з історією новогрецької мови, а також рідних мов греків Приазов'я та Причорномор'я - румейської, урумської і понтійської. Представники грецької спільноти прочитають вірші та виконають пісні на цих мовах, а ансамбль грецького танцю «Армонія» продемонструє танці греків Понта, Приазов'я та Еллади.

Початок заходу - о 14:00. Место проведення: вул. Маршала Бажанова, 7, 3-й поверх.

Як повідомили організатори, Всесвітній день грецької мови відзначається щороку 9 лютого, в День пам'яті національного грецького поета Діонісіоса Соломоса, автора «Гімну свободі», який став національним гімном Греції. Свято покликане підкреслити фундаментальну роль, яку грецька мова грала протягом століть, вносячи вагомий внесок у консолідацію європейської цивілізації. Грецька мова в античності служила вектором для формування і передачі важливих наукових теорій, філософських уявлень і літературних текстів. На грецькій мові викладені важливі тексти християнства, які були поширені по всьому світу. Це одна з найбільш довгоживучих мов світу.

Довідка. Міжнародний день рідної мови проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО в 1999 році і відзначається 21 лютого. Саме в цей день в 1952 році загинули п'ять студентів, які брали участь в демонстрації за надання рідній їм бенгальській мові статусу державної в тодішньому Пакистані, частина якого пізніше стала незалежною державою Бангладеш. За оцінками фахівців, з 6,7 тис. мов, які існують в світі, більшість знаходяться під загрозою зникнення в найближче десятиліття.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини