Харків'ян запрошують на Дні грецької культури
11 жовтня 2018 14:55 Культура
Харків'ян запрошують на Дні грецької культури XVIII сезон фестивалю «Дні грецької культури», присвячений Державному святу Греції - Дню «Охі!», стартує 19 жовтня в Харкові.

Цього року в рамках фестивалю пройде низка заходів, присвячених грецькій культурі і діячам мистецтва Греції, зокрема, літературний вечір, фотовиставка, традиційна виставка дитячих малюнків, свято для дітей та інше.

Так, 19 жовтня фестиваль відкриє літературний вечір «Співаки Свободи: до 230-річчя від дня народження Джорджа Байрона і 220-річчя від дня народження Діонісіоса Соломоса». Захід пройде в Центральній науковій бібліотеці Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна (початок - о 16:00).

27 жовтня відбудеться урочисті збори, присвячені державному святу Греції - Дню «Охі!». Святковий захід відбудеться в Харківському національному автодорожньому університеті (вул. Ярослава Мудрого, 25), початок - о 13:00.

Завершаться Дні грецької культури презентацією репринтного видання книги 1905 «Уривки з перекладу «Одіссеї» (О. Потебеня). Презентація відбудеться 10 листопада в ЦНБ ХНУ ім. Каразіна (початок - о 13:00).

З повною програмою заходів Днів грецької культури можна ознайомитися тут.

Організатор заходу - Громадська організація «Харківське міське товариство греків «Геліос» за підтримки Харківської міської ради, Федерації грецьких товариств України, Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна та ін.

Довідка. Національне свято День «Охі!» відзначають у Греції 28 жовтня. У цей день в 1940 році фашистський уряд Італії на чолі з Муссоліні пред'явило Греції ультиматум, що вона переходить під італійський уряд і пропускає на свою територію фашистські війська. Греція відповіла коротким «Охі!» - «Ні!», після чого Італія почала вторгнення. Окупація Греції тривала до 1944 року, і за цей час країні вдалося сформувати потужний рух опору, який пізніше було визнано найефективнішим в окупованій Європі.

День «Охі!» греки відзначають з 1942 року, а після закінчення Другої світової війни його офіційно визнали державним святом.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини