Харків'ян закликають не спалювати опале листя
21 жовтня 2014 15:38
Харків'ян закликають не спалювати опале листя Комунальники прибирають опале листя, яке потім використають як добриво.
Як повідомили в Департаменті комунального господарства, протягом місяця робітники очистили територію багатьох харківських парків, доріг, меморіалів та дитячих майданчиків. В департаменті зазначили, що в центральних парках листя вже практично прибрали, найбільші ділянки робіт припадають на територію Журавлівського гідропарку і Основ'янського лугопарку. Наприклад, до сьогодні, 21 жовтня, робочі КП «Харківзеленбуд» вивезли близько 400 куб. м опалого листя. 

Як відзначають фахівці, прибирати листя з-під дерев і чагарників не можна, оскільки при цьому виносяться органічні добрива, зменшується ізоляційний шар, який запобігає випаровуванню вологи в грунті і промерзанню коренів. Листя під деревами залишають на зиму, а навесні його можна неглибоко закопати або змішати з грунтом, що сприятиме його мінералізації. 

Утилізують листя на полігонах або зберігають у компостних ямах, щоб потім, очистивши від сміття, використовувати як добриво. Зокрема, для приготування компостів, садових земель та інших органічних добрив листя, роздроблені гілки дерев і залишки декоративних рослин і скошених газонів вивозять на спеціально відведений майданчик тепличного комплексу з вирощування квіткової продукції СКП «Харківзеленбуд». 

Спалювати опале листя в місті заборонено. За таке правопорушення харків'янин може заплатити штраф.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини