Харківській спілці художників - 80 років
23 жовтня 2018 16:17 Культура
Харківській спілці художників - 80 років Харківська організація Національної спілки художників України сьогодні, 23 жовтня, відзначає 80-річчя з дня заснування.

Організація була створена саме 23 жовтня 1938 року. Як повідомив її голова, народний художник України Віктор Ковтун, 80 років з дня заснування святкує вся Національна спілка художників України, оскільки вона почала працювати саме в Харкові, і харків'яни стали першими, кому видали посвідчення членів організації.

Цикл ювілейних заходів почався біля першого Будинку художника - по вул. Культури, 20, де сьогодні відкрили меморіальну дошку, присвячену 43 художникам, членам спілки, які там жили і працювали. Раніше пам'ятні таблички на цій будівлі були відкриті художнику Валентину Сизикову, який очолював харківську організацію найтриваліший час - 33 роки, і художнику-баталістові Адольфу Константинопільському.

Також сьогодні вже в нинішньому Будинку художника на вул. Дарвіна було відкрито виставку живопису та скульптури майстрів з усієї України, присвячену ювілею НСХУ. Зі святом членів Спілки художників привітала заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, яка вручила деяким з них Подяки міського голови.

«Сьогодні 80 років нашій обласній Спілці художників. Це серйозна дата, і, дивлячись на виставку, яка тут представлена, розумієш, яку величезну роботу виконують ці люди. Тут картини, пейзажі, натюрморти, скульптури, які змушують зупинитися і задуматися над тим, як взагалі людина може створити таке диво. Я від щирого серця вітаю всіх членів Спілки художників і всіх харків'ян з цією подією, тому що художники роблять Харків красивим, духовно міцним, створюють те, що робить людину людиною», - сказала віце-мер.

Варто зазначити, що після Києва Харківська організація НСХУ найбільша в Україні, де, крім того, працює єдина в країні секція реставрації. Віктор Ковтун повідомив, що харківська організація налічує 500 майстрів мистецтва і ще 200 членів молодіжного об'єднання. Сьогодні за участю представників Національної спілки художників України в організацію прийняли ще 44 художники.

З нагоди ювілея за підтримки меценатів з друку вийшло два томи видання «Художня антологія Харківщини», яке охоплює весь період існування Харківської організації Спілки художників і історію харківської малювальної школи. До видання, зокрема, увійшли матеріали, присвячені видатним митцям Іллі Рєпіну та Генріху Семирадському.

Як повідомив Віктор Ковтун, організація веде підготовку до 175-річчя від дня народження Іллі Рєпіна, яке відзначатимуть наступного року. Так, в рамках святкування відбудеться низка заходів, присвячених знаменитому художнику, пройде 20-й міжнародний пленер, планується видання подарункового буклету, присвяченого Художньо-меморіальному музею І. Ю. Рєпіна.

Зазначимо, що ювілейна виставка у Будинку художника (вул. Дарвіна, 11) працюватиме протягом місяця, відвідати її можна з 11:00 до 17:00.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини