Ігор Терехов: Відкриття меморіальної дошки Миколі Бокаріусу - це данина пам'яті видатному вченому
19 грудня 2016 12:43 Суспільство
Ігор Терехов: Відкриття меморіальної дошки Миколі Бокаріусу - це данина пам'яті видатному вченому Відкриття меморіальної дошки одному із засновників вітчизняної судової медицини і криміналістики Миколі Бокаріусу відбулося сьогодні, 19 грудня, на будинку по вул. Чернишевській, 46, де він жив у 1898-1919 роках.

Захід був приурочений до 85-річчя від дня смерті вченого.

У церемонії відкриття взяли участь перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, представники правоохоронних та силових структур, вищих навчальних закладів, установ і організацій.

Як зазначив Ігор Терехов, ім'я Миколи Бокаріуса вписано золотими літерами в пантеон великих харків'ян.

«Він був засновником Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз, одним із творців вітчизняної судмедекспертизи і криміналістики, засновником харківської школи судових експертів. Він першим в Україні отримав звання заслуженого професора. Микола Бокаріус присвятив своє життя тому, щоб підняти криміналістику на новий рівень, щоб розкриваність злочинів підвищилася в рази. У Харкові вже є вулиця, яка названа в його честь, а тепер з'явилася і пам'ятна дошка. Ви продовжуєте справу Миколи Бокаріуса, робите величезний внесок у роботу правоохоронних органів, забезпечуєте безпечну життєдіяльність Харкова і всієї України. Упевнений, що його приклад самовідданої роботи буде для всіх нас орієнтиром», - підкреслив Ігор Терехов, звертаючись до правоохоронців. 

Директор Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. проф. М. С. Бокаріуса Олександр Клюєв розповів, що встановити місце проживання видатного вченого вдалося завдяки випадковості.

«Сьогодні - День Святого Миколая. Цей день пов'язують із різними дивами, і дійсно, це було свого роду диво, коли, розбираючи наші архіви, ми знайшли паспорт Миколи Бокаріуса з пропискою. Так було встановлено місце, де він прожив 20 років. Диво і те, що після Другої світової війни цей будинок зберігся. Микола Бокаріус був унікальною особистістю. Він знав 17 мов, займався актуальними проблемами судмедекспертизи і криміналістики. Після його смерті 23 грудня 1931 року некрологи з цього приводу опублікували в багатьох країнах - Аргентині, Японії, Кубі, США, Мексиці. Його дійсно знав увесь світ», - зазначив Олександр Клюєв.

Довідка. Рішення про встановлення меморіальної дошки Миколі Бокаріусу було прийняте 23 листопада на засіданні виконавчого комітету Харківської міської ради.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини