Головна ялинка Харкова - найвища в Україні
05 січня 2016 13:02 Місто
Головна ялинка Харкова - найвища в Україні Третій рік поспіль на пл. Свободи на Новий рік встановлюють найвищу в Україні ялинку, висота якої - 36,7 м.

Як повідомила в ході прямої телефонної лінії в газеті «Вечірній Харків» головний художник міста, радник з питань іміджевих проектів КП «Міський інформаційний центр» Світлана Дуденко, тільки висота зірки на верхівці ялинки становить 4,7 м.

Світлана Дуденко зазначила, що ялинка не виглядає такою монументальною тому, що знаходиться на гігантській площі. Насправді по висоті вона дорівнює 12-поверховому будинку. «Харківська ялинка вважається найвищою в Україні, а минулого року вона була визнана найвищою і в Європі. У 2014 році ми зняли фільм про нашу красуню, який представили в Ліоні на святі ілюмінацій і святкового освітлення. У Франції були вражені її конструкцією і освітленням. На жаль, через трагічні події у Франції цього року це свято не відбулося», - зазначила головний художник Харкова.

За її словами, головна ялинка міста - це складна інженерна споруда, вона зібрана з безлічі окремих деталей, підсвічена світлодіодними лампами, як гігантський телеекран, з великою кількістю піксельних лампочок. Освітлення дає близько 100 світлових і колірних варіацій, що чергуються, денного і нічного оформлення. На ялинці кілька тисяч кульок з глянсового пластика, завитки, що світяться і передають морозні візерунки, 50 великих куль, що світяться - кожен сезон їх міняють, монтують, доопрацьовують.

Крім того, для ілюмінації ялинки підведено 500 км проводів. Щоб забезпечити роботу і безпеку освітлення, на площі цілодобово чергують фахівці. За словами Світлани Дуденко, створюючи ялинку, вирішувалися два головні завдання: щоб було естетично і безпечно. Разом з фахівцями Харківського інформаційного центру працювали над конструкцією близько року, у тому числі чотири місяці випробовували її - конструктори прорахували її на перекидання при всіх можливих погодних умовах: снігового і вітрового навантаженнях, заледеніння після дощу. До ілюмінації приступили лише після того, як конструктори дали свій висновок.

Світлана Дуденко нагадала, що саме в Харкові 80 років тому вперше в СРСР провели свято новорічної ялинки. Воно проходило в 1935 році в першому в СРСР Палаці піонерів. Потім ця традиція поширилася по всьому Союзу. Свою першу міську ялинку художник створила рівно 20 років тому.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини