Дзержинський район буде названий на честь відомого медика і противника більшовизму
13 листопада 2015 13:30 Місто
Дзержинський район буде названий на честь відомого медика і противника більшовизму Дзержинський район буде перейменований на честь лікаря-невролога і психіатра, доктора медичних наук, професора Владислава Едмундовича Дзержинського.

Як повідомили в міській комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища при Харківській міськраді, у 1913 році Владислав Едмундович очолював земську лікарню Харківської губернії, а в 1915 році - кафедру неврології та психіатрії Харківського університету. У 1919 році отримав звання професора, був серед організаторів університету в Катеринославі (нині - Дніпропетровськ). У 1920 році став деканом медичного факультету, на базі якого незабаром створили медичний інститут (нині - Дніпропетровська медична академія).

Жовтневу революцію в Росії не прийняв і засуджував дії більшовиків і старшого брата Фелікса. У 1922 році виїхав до Польщі, де служив у медичній службі Війська Польського. Після завершення військової служби продовжував медичну практику.

Нагороджений Золотим Хрестом Заслуги - найвищою польською державною нагородою того періоду для цивільних осіб. 20 березня 1942 року Владислав Едмундович Дзержинський був схоплений німецькою окупаційною владою і розстріляний під час публічної страти ста поляків у місті Згеж.

Довідка. Дзержинський район утворений постановою Всеукраїнського центрального виконавчого комітету у вересні 1932 року. Був так названий на честь революціонера-більшовика, державного і партійного діяча Фелікса Едмундовича Дзержинського.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини