Аптеки відновлять продаж інсуліну
05 вересня 2018 14:57 Медицина
Аптеки відновлять продаж інсуліну Найближчими днями харківські аптеки відновлять продаж препаратів інсуліну, які оплачує міська рада.

Про це сьогодні, 5 вересня, повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Юрій Сороколат.

Він нагадав, що для повного забезпечення хворих препаратами інсуліну необхідно 64,3 млн грн на рік. З держбюджету Харкову виділили 21,8 млн грн, або 33,8% від потреби. Ці кошти розподілені на весь рік помісячно, тому до кінця року у департамента є 9,5 млн грн, тобто 2,4 млн грн на місяць при потребі 5,3 млн грн на місяць. На минулій сесії міськради було додатково виділено 1,86 млн грн на інсуліни та 207,7 тис. грн - на тест-смужки.

«Ми ще проситимемо про виділення додаткових грошей з міськбюджету, але також сподіваємося на державну субвенцію. Торік ці кошти нам дали, і ми завершили рік більш-менш нормально. Зараз ми знову звернулися до Міністерства охорони здоров'я, до Кабміну з проханням виділити додаткову субвенцію», - зазначив Юрій Сороколат.

Також він пояснив, коли слід очікувати відновлення продажу препаратів інсуліну, які оплачує міська рада.

Директор департаменту нагадав, що в рамках проведення медреформи комунальні заклади охорони здоров'я рішенням сесії міськради були реорганізовані у комунальні некомерційні підприємства. У Міністерстві охорони здоров'я запевнили, що після реорганізації проблем із фінансуванням не буде. Але в підсумку все виявилося не так.

«У Головному управлінні Державної казначейської служби роз'яснили, що комунальні некомерційні підприємства не можуть бути розпорядниками бюджетних коштів за відповідними програмами. У зв'язку з цим, казначейство припинило проведення операцій з відшкодування витрат аптекам по відпущеним препаратів інсуліну з липня 2018 року. Зараз Департамент охорони здоров'я як розпорядник бюджетних коштів підписує договори з аптеками на відшкодування їх вартості. Думаю, за день-два ми завершимо цей процес, і відпуск препаратів інсуліну відновиться», - повідомив Юрій Сороколат.

Зазначимо, що в Харкові на обліку перебуває 6,9 тис. осіб, хворих на цукровий та нецукровий діабет, в т. ч. 366 дітей.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини