У медзакладах міста проводяться профілактичні огляди ветеранів АТО
04 квітня 2018 16:41 Медицина
У медзакладах міста проводяться профілактичні огляди ветеранів АТО Комунальні медичні установи міста Харкова надають всебічну допомогу учасникам антитерористичної операції, їхнім сім'ям та сім'ям загиблих.

Про це сьогодні, 4 квітня, на засіданні постійної комісії з питань соціального захисту та охорони здоров'я Харківської міської ради повідомила заступник директора Департаменту охорони здоров'я Тетяна Бакалова.

Вона нагадала, що після Указу Президента «Про додаткові заходи соціального захисту учасників АТО» в 2015 році по департаменту був виданий наказ про медичне забезпечення демобілізованих військовослужбовців.

На сьогоднішній день у реєстрі харківських медустанов знаходяться понад 4,7 тис. осіб цієї категорії, в т. ч. 68 осіб з інвалідністю, 86 членів сімей загиблих учасників бойових дій, 3,4 тис. членів сімей демобілізованих, з яких 1,4 тис. - діти.

За словами Тетяни Бакалової, в медичних установах міста проводяться обов'язкові профілактичні огляди демобілізованих і військовослужбовців з інвалідністю, розробляються програми реабілітації, надається психологічна допомога.

У 2017 році медичний огляд пройшли близько 1,7 тис. демобілізованих. 

«Тих, хто завершив профілактичний медогляд у повному обсязі, - одиниці. Терапевта відвідали всі, а от інших фахівців - від 2 до 45%. Було виявлено 430 захворювань (в т.ч. вперше - 196) терапевтичного, неврологічного, хірургічного, урологічного, стоматологічного та інших профілів. 84 особи категорично відмовляються від медичних обстежень», - зазначила Тетяна Бакалова.

Вона повідомила, що в даний час на диспансерному обліку перебувають 657 осіб, на стаціонарне лікування направлено 139, амбулаторне лікування пройшли 202.

«На жаль, неможливо домогтися стовідсоткового медичного огляду. Процес соціалізації людей, які пройшли антитерористичну зону і бойові дії, дуже складний, і не завжди вони адекватно реагують на наше прохання пройти медогляд. У них на перший план виходять матеріальні та соціальні проблеми, а турботу про своє здоров'я відкладають на потім. Але з ними працюють психологи, щоб достукатися до кожного і запропонувати нашу допомогу», - сказала заступник директора департаменту.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини