Екологи нагадують про неприпустимість спалювання сухої рослинності
06 червня 2016 12:16 Екологія
Екологи нагадують про неприпустимість спалювання сухої рослинності Державна екологічна інспекція в Харківській області звертається до жителів Харкова з проханням не спалювати суху рослинність.

Як зазначили в інспекції, з настанням теплої сухої погоди на території міста різко збільшилася кількість пожеж, які виникають у зв'язку з самовільним спалюванням сухих залишків трави, сміття, опалого листя.

«Випалювання стерні, сухої рослинності та її залишків на полях, уздовж доріг, лісосмуг забруднює повітря, завдає шкоди здоров'ю і навколишньому середовищу, призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування і знаходження тварин. Спалювання сухої природної рослинності підсилює процеси водної та вітрової ерозії земель, що призводить до деградації грунтів і може призвести до пожеж у лісосмугах, лісах, завдаючи великої шкоди навколишньому середовищу», - зазначили в інспекції.

За шкоду, заподіяну довкіллю і здоров'ю людей, порушник може понести адміністративну відповідальність. Так, за випалювання стерні, луків, пасовищ, опалого листя в парках, в населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу: для громадян - від 170 до 340 грн, посадових осіб - від 850 до 1190 грн. Ті ж дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян - від 340 до 680 грн, на посадових осіб - від 1190 до 1700 грн.

Крім того, згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може понести і кримінальну відповідальність.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини