У Харкові обговорили проблеми надання соціально-медичних послуг людям похилого віку
29 березня 2016 17:49 Медицина
У Харкові обговорили проблеми надання соціально-медичних послуг людям похилого віку Конференція «Система надання соціально-медичних послуг людям похилого віку в місті Харкові» пройшла сьогодні, 29 березня, у Харківській міській раді.

У ній взяли участь медики, працівники соціальної сфери, представники громадських та благодійних організацій, ветерани, волонтери, а також іноземні експерти з Голландії, Німеччини та Ізраїлю.

Учасники конференції обмінялися досвідом роботи з надання соціально-медичної допомоги людям похилого віку установами охорони здоров'я, освіти, соціального захисту населення та громадськими організаціями соціального спрямування в місті Харкові.

Як зазначила заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, міська влада завжди приділяла підвищену увагу темі надання медичної допомоги людям похилого віку, оскільки вона має особливий характер і специфіку.

«Людям похилого віку складно надавати виключно медичну послугу. Їхній стан здоров'я, соціальний статус, рівень життя вимагають від нас розробки таких медичних і соціальних технологій, які могли б об'єднати весь необхідний спектр послуг, які ми зобов'язані надавати цим людям. Ми цим займаємося вже не один рік, реалізуємо різні пілотні проекти і, я вважаю, досягли добрих результатів у цьому напрямку», - повідомила Світлана Горбунова-Рубан.

Як зазначили під час конференції, в Харкові створена і працює система надання допомоги літнім людям на всіх етапах цього періоду їхнього життя. Більш активні пенсіонери мають можливість вести активний спосіб життя, отримувати освітні послуги, знаходити однодумців за інтересами в територіальних центрах соціального обслуговування. Соцпрацівники в даному випадку виходять з принципу, що чим успішнішим проходитиме соціальна адаптація людей у ​​віці до реалій сьогоднішнього дня, тим довше їм не знадобиться послуга надання допомоги вдома. Але навіть якщо людина потребуватиме таку послугу, в Харкові також налагоджені відповідні механізми. У цьому напрямку активно працює патронажна служба та волонтери різних громадських і благодійних організацій, які отримують таке соціальне замовлення від міської влади в рамках роботи Єдиної соціальної мережі.

Для найскладніших випадків, коли невиліковно хворим людям необхідно забезпечити гідний догляд та гуманне ставлення в останній період їхнього життя, в Харкові при міській лікарні №17 з 2010 року функціонує відділення паліативної медицини «Хоспіс». Тільки минулого року послуги там були надлані більш ніж 200 пацієнтам.

Як підкреслила Світлана Горбунова-Рубан, система надання соціально-медичних послуг людям похилого віку в Харкові буде тільки вдосконалюватися, оскільки за минулі роки в цьому напрямку був створений потужний фундамент і все більше людей і організацій залучаються до цього процесу.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини