У Харкові відзначили 154-ту річницю перепоховання Тараса Шевченка
22 травня 2015 11:06 Суспільство
У Харкові відзначили 154-ту річницю перепоховання Тараса Шевченка 154-ту річницю перепоховання праху українського поета, художника і громадського діяча Тараса Шевченка відзначили сьогодні, 22 травня, у Харкові.

Урочистості пройшли біля пам'ятника Кобзарю в саду ім. Шевченка. У них взяли участь заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, керівництво Харківської облдержадміністрації та Харківської обласної ради, представники духовенства, громадських організацій, студенти, школярі. Вони поклали квіти до монумента, вшанувавши пам'ять Кобзаря.

Після покладання квітів біля монумента прозвучала літературно-музична композиція «В сім'ї вольній, новій...» у виконанні фольклорних колективів регіону.

Довідка. Тарас Шевченко був похований 12 березня 1861 року на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі. Через два місяці його перепоховали. З Санкт-Петербурга труну з прахом Кобзаря відправили залізницею до Москви. Далі тіло поета привезли на конях до Києва, потім пароплавом - до Канева, де всі бажаючі востаннє попрощалися з поетом в Успенському соборі. Через кілька років місце поховання - Чернечу гору - перейменували в Тарасову. У 1934 році в Каневі був відкритий музей Шевченка, а в 1939-му - побудований новий пам'ятник.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини