Вчителі позитивно сприйняли зміни в шкільній програмі
10 вересня 2014 15:12
Вчителі позитивно сприйняли зміни в шкільній програмі З нового навчального року до шкільної програми були внесені зміни з історії, інформатики та української літератури.
Так, змінилася програма з інформатики для учнів 5-х класів, і цей же предмет з'явився в 3-х і 6-х класах. У програму з української літератури для 5-6 класів були включені твори сучасних авторів, а історія України в 6-х класах тепер внесена у контекст всесвітньої історії. 

Як розповіла сьогодні, 10 вересня, директор Харківського ліцею №149 Олена Прокопова, ці зміни не кардинальні, а носять більше точковий характер і спрямовані на патріотичне виховання дітей. «Були розширені і поглиблені деякі розділи програми. Так, інформатика стала цікавішою, практичною та корисною навіть для найменших учнів. В українській літературі внесені зміни, щоб діти могли знайомитися з сучасними українськими письменниками, які висвітлюють патріотичні теми в своїх творах», - зазначила Олена Прокопова. 

Вчитель історії Харківського ліцею №149 Євген Коняєв підкреслив, що загальна канва програми для 6-х класів залишилася колишньою, але тепер у курс всесвітньої історії з моменту появи людини до загибелі Західної Римської імперії логічно вплетений курс ранньої історії України. 

«Нова програма дозволяє дитині розуміти, що історія нашої держави є не окремим вирваним епізодом в житті людства, а є його повноцінною частиною. Таким чином, ми з юного віку прилучаємо дітей до світової цивілізації і показуємо, що вона мала достатній вплив на народи і племена, що жили на території нашої країни, які, в свою чергу, теж впливали на хід світової історії», - повідомив Євген Коняєв. За його словами, тепер у підручниках багато ілюстрацій, логічно пов'язаних з текстом, що дозволяє дітям легше засвоювати матеріал. 

Учитель інформатики Ірина Колодій нагадала, що торік у 2-х і 5-х класах з'явився курс інформатики. У нинішньому навчальному році цей предмет стали вивчати далі - в 3-х і 6-х класах.

«Оскільки сучасні діти приходять до школи вже з певним багажем знань про комп'ютер, то в навчальній програмі тепер більше уваги приділяється роботі з прикладними програмами, які дозволяють створювати зображення, проекти, презентації тощо. У нас у ліцеї ми також навчаємо правильній і раціональній роботі з інтернетом, що може сильно допомогти в навчанні», - підкреслила вчитель інформатики. 

Вчитель української мови та літератури Валентина Казакова зазначила, що література для 5-х класів є ознайомчим курсом, в який внесені твори письменників різних епох. Цього року в програмі для п'ятикласників з'явилася повість Зірки Мензатюк «Таємниці козацької шаблі», а для шестикласників - історичний роман Володимира Рутківського «Джури козака Швайки».

«Думаю, це позитивні зміни, бо ці твори націлені на патріотичне виховання дітей. А де ще вони зможуть дізнатися нові імена? А так вже з юного віку школярі знатимуть не лише українських класиків, а й сучасних авторів - лауреатів національних і зарубіжних літературних конкурсів та премій», - зазначила Валентина Казакова. 

Як розповіли в бібліотечно-інформаційному центрі Харківського ліцею №149, згідно з новими державними стандартами освіти, школярі 1-3 і 5-х класів користуються новими підручниками, а підручники для 6-х класів очікуються найближчим часом. Поки ж шестикласники користуються старими підручниками та електронними варіантами нових.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини