У Харкові відкрили Почесне консульство Республіки Білорусь
04 вересня 2014 18:45 Міжнародне співробітництво
У Харкові відкрили Почесне консульство Республіки Білорусь Почесне консульство Республіки Білорусь було відкрито сьогодні, 4 вересня, в Харкові, на вул. Сухумській, 24.
Від імені Харківського міського голови Геннадія Кернеса з відкриттям консульства всіх присутніх привітав заступник міського голови Ігор Терехов. 

«Звичайно, ми будемо підтримувати і почесного консула, і відносини з Республікою Білорусь, що розвиваються. А нам є чим пишатися в цих відносинах, тому ми їх будемо розвивати і зміцнювати і в економічному, і в політичному, і культурному напрямках. А в надійності Білорусі всі ми, українці, переконалися: адже саме ви сьогодні надаєте площадку для проведення мирних переговорів. І повірте, що ми, харків'яни, дуже цінуємо мир. Також ви даєте місця для наших вимушених переселенців з Донбасу, ви прийняли полегшену процедуру цього переселення, за що ми вам вдячні. Тому - будемо працювати, дружити, і нехай буде мир і на нашій, і на вашій землі», - підкреслив Ігор Терехов. 

Після церемонії відкриття почесний консул Республіки Білорусь в Харкові Дмитро Бугас повідомив, що установа буде займатися певними напрямками: наукою, спортом, культурою і трохи політикою. При цьому основною діяльністю консульства буде прийом громадян Білорусі, які, перебуваючи в Харкові, можуть потрапити в ту чи іншу складну ситуацію. «Тепер у них є місце, куди вони можуть прийти зі своїми проблемами, і їм допоможуть їх вирішити, від банальної втрати паспорту до глобального питання - отримання візи на проживання. А ми будемо забезпечувати комунікацію з місцевими органами влади. Простіше кажучи, ми будемо виконувати чорнову роботу, щоб людина розуміла, з якими питаннями вона тепер буде звертатися до Посольства Білорусі в Україні», - повідомив Дмитро Бугас. 

Довідка. За даними останнього перепису населення, в місті Харкові та Харківській області проживає 113 тис. білорусів, це одна з найчисленніших білоруських діаспор в Україні. З 2005 року в місті функціонує громадська організація «Білоруський національний центр», яка об'єднує близько 100 активних членів і проводить інформаційно-просвітницьку та культурну діяльність. 

Міжмуніципальні контакти з білоруськими містами не встановлені. З лютого 2012 року ведуться переговори про можливість встановлення побратимських зв'язків з містом Мінськом.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини